Категорије
NOVI SAD

„Zov ravnice“

Internacionalni festival igre i muzike pod nazivom „Zov ravnice“, održao se deveti put u Novom Sadu, od 3. do 6. oktobra na Trgu slobode u organizaciji udruženja „Veliko kolo“.

Program je počeo u 15h, dok je svečano otvaranje festivala bilo upriličeno od 20h uz spektakularan vatromet.

Foto: Tronews

Tom prilikom predstavila se Škola kubanske salse „Akokan“, orkestar i folklorne grupe „Velikog kola“ i plesne škole „Kvin“.

Tokom tri dana trajanja festivala, u centru su se predstavila brojna kulturno umetnička društva, plesni klubovi, horovi, bendovi, a svoje proizvode su predstavili brojni izlagači domaćih radinosti kao što su rukotvorine, pčelinji proizvodi, vino, kolači, ručni radovi, suveniri i drugo.

Na festivalu je učestvovalo više od 2.500 učesnika iz Srbije i inostranstva koji su zajednički promovisali folklornu baštinu, tradiciju, kulturu.

Foto: Tronews

Zapažen nastup imalo je KUD Željezničar iz Sarajeva koje ima tradiciju dugu 74 godine. Deo KUD-a Željezničar je i “Ašk sevdah” u čijim je sevdalinkama uživala publika na Trgu slobode u Novom Sadu, a zanimljivo je da ovo žensko kulturno-umetničko društvo iz Sarajeva ima i jednog muškog člana.

Učešće je uzela i predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“ osnovne i muzičke škole, škole za decu sa posebnim potrebama, plesne i pevačke grupe i neafirmisani bendovi.

Ovakav festival organizuje se zbog negovanja različitih narodnih tracija i kultura, kao i praćenje mladih i talntovanih ljudi u oblasti muzike.

Foto: Tronews

„Zov ravnice“ predstavlja i jedinstven događaj za posetioce koji upoznaju različite kulture, druže se i zabavljaju.

Video: Tronews

Izvor: Tronews

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *