Категорије
NOVI SAD

Osnovna škola „Miloš Crnjanski“ dobija novi objekat

Novi Sad se godinama unazad intenzivno razvija i proširuje svoju infrastrukturu, rekonstruišu se ulice i raskrsnice, obnavlja
kanalizaciona infrastrukture, grade podzemne garaže, proširuju školski i vrtićki kapaciteti, obzirom da se u gradu svaki dan rađa
sve više dece.

Jedan ovakav veći projekat i poduhvat se upravo odvija u gradu, radi se na proširenju kapaciteta i izgradnji novog objekta osnovne škole „Miloš Crnjanski“ u Novom Sadu. Protekle nedelje položen je kamen temeljac za novi objekat škole, a ovom događaju su prisustvovali predstavnici gradske i Pokrajinske vlade, dok su gradonačelnik, Milan Đurić, i predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, zajednički položili kamen temeljac.

Reč je o višegodišnjem projektu koji će u celosti finansirati Pokrajinska vlada preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine sa gotovo tri milijarde dinara. Ova škola će se graditi narednih 18 meseci. Plan je da nastava u novoj zgradi počne 1. septembra 2025. godine. Prema projektu, u novoj zgradi škole će biti ukupno 39 učionica, za oko 1.600 učenika.

Sadašnja zgrada škole „Miloš Crnjanski“ je građena 1962. godine, a dograđena je 2010. godine i trenutno je pohađa 1.157 učenika, podeljenih u 43 odeljenja. Postojeći objekat nema potreban kapacitet za broj učenika koji se povećava svake godine i zato se gradi nova zgrada.

Izgradnja nove osnovne škole u ovom delu grada, predstavlja jednu od veoma važnih aktivnosti koju sporovodi Pokrajinska vlada, koja finansira realizaciju ovog projekta. Novi objekat koji će biti jedan od najsavremenijih u gradu, značajno će uvećati prostorne kapacitete kada su u pitanju osnovne škole u gradu.
Grad Novi Sad, u narednim nedeljama, počinje i sa realizacijom izgradnje Osnovne škole na Jugovićevu, koja će takođe značajno rasteretiti postojeće kapacitete, ali i omogućiti da mladi sugrađani idu u školu u neposrednoj blizini svojih kuća i stanova – rekao je gradonačelnik.

Podsetio bih i da su pre dvadesetak dana završeni radovi na fiskulturnoj sali na Osnovnoj školi „Vasa Stajić“, a uskoro škola, nakon što se isporuči oprema, počinje i sa zvaničnim radom. Očekuje nas i početak radova na školi „Desanka Maksimović“ u Futogu, a do kraja godine i završetak radova na dogradnji
Medicinske škole „7. april“ – istakao je gradonačelnik Đurić.

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, ovom prilikom je izjavio da će stara zgrada škole biti srušena kada se izgradi nova, a na tom mestu će se napraviti sportski tereni koje će koristiti učenici škole ali i deca Satelita i Novog Naselja. Dodao je i da je Pokrajinska vlada je za projekte u Novom Sadu izdvojila velika finansijska sredstva, jer Novi Sad sa svim svojim potencijalima učestvuje u punjenju budžeta AP Vojvodine, koji je u ovoj godini premašio iznos od milijardu evra.

Grad Novi Sad radi na rešavanju imovinskog statusa parcela za potrebe izgradnje škola na Adicama, a pre nekoliko dana dat je nalog i da se započne sa projektovanjem nove osnovne škole u Petrovaradinu i taj projekat će se naći u predlogu budžeta za 2024. godinu.

Izvor: Tronews

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *