Категорије
KULTURA

„BEAN“ festival

Da Vojvođani vole dobro da jedu to je od davnina poznato, a takođe i da spremaju svoje domaće proizvode koji će trajati celu zimu. Sezona je spremanja zimnice, domaćice su uveliko vredne, a ne manjka ni gastronomskih festivala.

Jedan tradicionalan festival koji se svake godine obeležava održan je juče na Salašu 137 kod Novog Sada. U pitanju je „Bean“ festival ili u narodu poznat kao festival pasulja.

Ovo je samo jedan u nizu festivala koji se održava u okviru Rogalj festivala na kom se promovišu gastro manifestacije za ljubitelje dobre hrane i tradicionalnih specijaliteta, kao i razna takmičenja u pripremanju istih.

Bean festival održava se u okviru Rogalj festivala, na kom je predstavljeno puno seoskih festivala po Vojvodini koji se organizuju tokom godine, a koji su manje poznate široj populaciji.

Ove godine broj takmičara u kuvanju najboljeg pasulja je bio ograničen, razlog je bila svinjska kuga koja se pojavila u okruženju. I pored toga trideset ekipa je pripremalo pasulj na prirodnoj vatri ložeći drva, što kažu daje najbolji ukus jelu.

Uz bogat muzički program i po koju čašu piva, učesnici su se potpuno usredsredili na pripremu svojih specijaliteta dodajući skrivene sastojke. Najbolji pasulj na ovogodišnjem 19. Bean festivalu skuvala je ekipa kluba „Mrena“ iz Banatske Topole i oni su kao glavnu nagradu dobili šporet „Smederevac“. Drugo mesto osvojila je ekipa Šidske kobasicijade, dok je treće mesto otišlo ekipi „Žile i sinovi“.

– Iako imamo mnogo manifestacija u Srbiji, u Vojvodini oko 2.000 njih, mnoge ostanu neotkrivene a mi mislimo da upravo one zavređuju pažnju – napominje organizator „Bean” festivala Dragan Vukotić. – To su manifestacije koje rade za opšte dobro sela ali i za opstanak života na njemu, što je u ovom trenutku veoma bitno.

Za ljubitelje suhomesnatih proizvoda i paprike ova manifestacija je predstavljala mali raj, dok su oni istančanog ukusa mogli da isprobaju i proizvode od bundeve i različite vrste poslastica malih proizvođača.

U okviru festivala održane su i ravničarske igre, a nadvlačenje konopca izazvalo je najveću pažnju.

Izvor: Tronews

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *