Категорије
NOVI SAD

Park kod Spens-a dobija novi izgled

Nekadašnji Dino park u Novom Sadu dobiće novi izgled. Projektom koji finansira Pokrajina predviđena je izgradnja novog zelenog parka kod Spens-a.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišli su pripremne radove na izgradnji i uređenju Parka kod SPENS-a.

-Zaštita životne sredine jedan je od strateških ciljeva kada je u pitanju dalji razvoj grada. Želimo da parkovi budu mesta rekreacije i druženja, a mi smo tu da odgovorimo potrebama naših sugrađana i da Novi Sad zajednički učinimo boljim za život. Prostor parka je organizovan tako da će imati čak osam ulaza u park, travnate površine biće zastupljene na čak 10.000 metara kvadratnih, a preko 130 stabala učiniće ovaj prostor bogatom zelenom oazom. U parku će biti izgrađeni i platoi sa česmama, fontana, amfiteatar, a dovoljan broj klupa će omogućiti našim sugrađanima i posetiocima prijatan odmor i uživanje u zelenom ambijentu. Park će dodatno učiniti interesantnim i veštačka stena, ali i zeleni zid koji će po tom principu biti jedinstveni u našem gradu – rekao je gradonačelnik.

Pedsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, naglasio je da će ovaj veliki projekat biti završen izgradnjom Univerzitetskog parka vodeći brigu o zelenim provršinama kao i potrebama građana.

Gradonačelnik se nadovezao da se grad Novi Sad dodatno angažova na saniranju posledica julskog nevremena i tom povodom izrađen je Plan rekonstrukcije javnih zelenih površina za period 2023-2027. kojim je predviđeno da se, umesto 4.000 uništenih, zasadi 6.000 stabala, dok je za oštećena stabla, njih oko 7.500, predviđeno korektivno orezivanje.

Krajem ovog meseca, kao deo realizacije Plana, započeće velika akcija sadnje novih stabala. Rebalansom budžeta izdvojeno je 38.150.000 dinara, a ovoj akciji odazvale su se i društveno-odgovorne kompanije koje će dati značajan doprinos.

Mirović je istakao da su uređene zelene površine izuzetno važne za Grad Novi Sad, a da će u novom parku biti zasađeno 50 sadnica.

-Kada je reč o sadnji, radi se isključivo prema standardima Zavoda za zaštitu prirode i projektanata, svako drvo koje je vredno je obeleženo, a bolesna drveća će biti uklanjana. Verujem da ćemo i pre roka na ovom mestu imati park koji će značiti ne samo za građane već za sve one koji dolaze u Novi Sad-, rekao je Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić naveo je da će glavni simbol parka biti olimpijska česma postavljena u čast svih šampiona Grada. -Ti olimpijci su stasavali na mestu gde je ovaj park, a možda ćemo i nazvati ovaj park Olimpijskim. On će imati osam ulaza, javnu rasvetu i amfiteatar za 250 ljudi, a moći će da se postavi i platno za projekciju filmova-, rekao je Đurić.

Izvor: Tronews

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *