Категорије
NOVI SAD

23. VIDEOMEDEJA

Međunarodni video festival Videomedeja održan je od 10. do 12. oktobra 2019. godine na tri različite lokacije u Novom Sadu.

Svi ljubitelji video umetnosti mogli su da uživaju u programskom delu festivala u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Malom likovnom salonu i kafe galeriji Izba.

Foto: Tronews

Sva tri festivalska dana program je počinjao u 17h i trajao do ponoći, a ulaz je bio besplatan. Svečano otvaranje Festivala bilo je zakazano za četvrtak, 10. oktobra u Kino Sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine sa početkom od 20:00h. Festival je otvorila direktorica Udruženja za video umetnost Videomedeja, Ivana Sremčević Matijević i član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić.

Festival se sastojao iz takmičarskog i revijalnog programa koji su, kao i prethodnih godina, uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Aleksandar Davić. Na konkursu za 23. Videomedeju pristiglo je preko 1000 prijava od kojih je oko pet odsto uvršteno u festivalski program. 

Foto: Tronews

Takmičarski program sastojao se od tri selekcije – Projekcije, Medijske instalacije i Lunartis. U selekciji Projekcije, prikazano je 19 umetničkih radova (video, film, animacija), koji su konkurisali za nagradu Sfinga, dok je u Medijskim instalacijama bilo zastupljeno sedam umetničkih radova (medijske instalacije, VR (virtuelna stvarnost) i interaktivni projekti) među kojima je dodeljena nagrada Bogdanka Poznanović.

U okviru selekcije Lunartis predstavljeno je 11 studentskih filmova koji su konkurisali za dve nagrade, Lunartis nagradu koju dodeljuje žiri za najbolji film i Lunartis nagradu publike za najbolji film po mišljenju posetilaca (sabiranjem glasova publike).

Foto: Tronews

Medijske instalacije i interaktivni projekti su tokom sva tri dana bili postavljeni u Malom likovnom salonu. U kafe galeriji Izba posetioci su mogli da vide studentske filmove iz takmičarske kategorije Lunartis koji su stigli iz prestižnih filmskih akademija širom sveta, radove domaćih autora iz selekcije Made in Serbia kao i VR (Virtuelna stvarnost) umetničke radove svetski poznatih autora. 

Izvor: Tronews

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *