Категорије
KULTURA

„Zlatna brana“

Značajan deo kulturnih manifestacija ovog leta predstavljaju i dečiji festivali. Jedan od njih je održan juče, kada je tradicionalno otvoren festival „Zlatna brana“.

Festival je osnovan 1993. godine, kada su Kisačani obeležavali 220 godina od dolaska Slovaka u Kisač.  Cilj festivala je  da se deci ulije ljubav prema vlastitoj tradicionalnoj kulturi, kao i da se doprinese uzajamnoj razmeni iskustava kulturnih radnika i stručnjaka.

Prvi festival održan je 23. maja 1993. godine, a manifestacija svake godine okuplja više od hiljadu učesnika iz svih slovačkih mesta u Srbiji, kao i goste iz inostranstva.

Ovogodišnja, 28. po redu „Zlatna brana“ otvrena je u osnovnoj školi „Ljudovit Štur“ u Кisaču, a učestvovali su folklorni ansambli iz Srbije i regiona.

Festival je otvorila predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović uz poruku da su iučesnici i organizatori festivala „čuvari tradicije i kulture Slovaka“.

Predsednica je izjavila da se u Vojvodini vekovima čuva kultura nacionalnih zajednica koje nastanjuju ove prostore. Slovaci kako stariji tako i mlađi čuvaju svoje nasleđe i običaje koje će prenositi i narednim generacijama, i da to rade na najlepši mogući način.

Takođe je dodala da je u godini titule Evropske prestonice kulture, kultura više nego ikad prisutna u našoj svakodnevnici, komunikaciji i razumevanju i da je to sjajan trenutak da se učvrste veze među ljudima, da poštujemo i razumemo jedni druge.

Organizator festivala je bio Кulturni centar „Кisač“, a direktor ovog centra Pavel Surovi izjavio je da je festival otvorio svoja vrata ansamblima iz Srbije, Hrvatske i Slovačke, te da je jedinstven u regionu, kao i da kao takav čuva kulturni identitet Sovaka i neguje njihovu kulturnu i folklornu baštinu.

On se zahvalio gradonačelniku Milošu Vučeviću na podršci i pomoći slovačkoj zajednici u Novom Sadu.

Prvo mesto na ovogodišnjoj „Zlatnoj brani“ osvojili su folkloraši iz Kovačice, sa koreografijom “Husky moje podte domov”.

Nakon svečanog dela festivala održan je gala koncert, a gostima su se predstavila mnogobrojna dečija folklorna društva.

Izvor: Tronews

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *