Категорије
KULTURA

Festival kuglofa u Sremskim Karlovcima

Sremski Karlovci su poznati i po mnogo letnjih dešavanja i manifestacija, sajmova i priredbi , a jedna od njih je vezana i za slatkiše. U Karlovcima se tradicionalno održava „Festival kuglofa“.

Negujući tradiciju i duh tolerancije, Festival već deset godina okuplja ljubitelje ove poslastice podunavskih Švaba. Kuglof je u Kalovcima postao brend i čuvar sećanja, a svake godine pored izložbe održe se i razna takmičenja.

Fondacija ZAVIČAJNA KUĆA u saradnji sa Udruženjem “Petrovaradin Media”, od 3. do 5. juna organizovala je ovaj festival u Karlovcima. Poslastica koja je nekada zauzimala posebno mesto u nemačkoj kuhinji, sada je u Sremskim Karlovcima pokazatelj tolerancije i dobrosusedstva. Pored velikog izbora kuglofa, na Festivalu našle su se i ostale rukotvorine. Unikatni šeširi, ručno pravljen nakit, domaća vina i likeri kao i zanimljivi slatkiši različitih oblika i ukusa.

Prvi dan festivala obeležilo je otvaranje izložbe slika neafirmisanih slikara, u Fondaciji ZAVIČAJNA KUĆA, kao i program za najmlađe posetioce. U programu za najmlađe su učestvovali učenici četvrtog razreda osnovne škole 23 Oktobar iz Sremskih Karlovaca. Oni su, uz asistenciju svoje učiteljice bojili mini kuglofe u okviru teme programa pod nazivom „Šašavi kuglof“. Samostalni žiri je simbolično nagradio njihovu kreativnost i angažovanost. Autorka najlepšeg „Šašavog kuglofa“ je dobila čokoladu, a svi su počašćeni sokovima.

Narednog dana, u subotu,a Festival kuglofa doputovali su i brojni ambasadori. Njih je po dolasku u zgradi opštine srdačno pozdravio Aleksandar Stojkečić, Predsednik Opštine Sremski Karlovci, nakon čega su u pratnji turističkog vodiča obišli festival i razne znamenitosti Sremskih Karlovaca.

Kako običaji takmičenja nalažu, proglašeni su i pobednici najbolje napravljenih kuglofa. Najukusnije kuglofe napravile su Aleksandra Avramović iz Sremskih Karlovaca (osvojeno 1. mesto) i Snežana Švarc Janić (osvojeno 2. i 3. mesto). One su potom na izlagalištu pred posetiocima demonstrirale svoj način pravljenja kuglofa, odgovarajući na njihova pitanja u vezi sa time kako pripremiti najukusniji kolač.

Koliko posetioci vole da jedu kuglofe govori i to da su izlagači poslednjeg dana festivala morali da dopune svoje štandove novim količinama poslastica jer je prethodno sve rasprodato u rekordnom roku. Poseban doživljaj za one koji su posetili manifestaciju bila je vožnja katamaranom.

Novi Sad i njegova okolina su nadaleko poznati kao mesto koje oduvek neguje duh i tradiciju svih naroda i narodnosti, njihove običaje i kulturu. Ovaj festival je pokazao da su Sremski Karlovci i dalje u srcu posetilaca iz cele Srbije i regiona.

Izvor: Tronews

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *