Категорије
KULTURA

Zmajevo proleće

Tradicionalna manifestacija „Zmajevo poleće“ održana je peti put po redu u Sremskoj Kamenici u Zmajevom muzeju, a u čast našeg velikog pesnika Jovana Jovanovića Zmaja.

Ova manifestacija i tradicija je posvećena pre svega deci, a oko 40 dece učesnika nastupilo je kroz igru, pesmu i recitacije, dok je u dvorištu muzeja bila postavljena likovna izložba.

Glavni organizator ovog događaja je bio Miroslav Lasica, koji je i otvorio ovu kulturno – umetničku manifestaciju, rekavši da je Čika Jova Zmaj ostavio u amanet, pre svega, da budemo ljudi i da časno služimo svojoj zemlji, da pomažemo bolesne i nemoćne, ali i sve druge kojima je naša podrška potrebna, a što je bila i glavna poruka ovog skupa.

Cilj ove manifestacije je bio da se sugrađani povežu i to od najmlađih dana, negujući nematerijalno kulturno nasleđe.

Zapažen nastup imalo je i kulturno umetničko društvo „Brile“ iz Beočina, a deca su odigrala igru iz Bele krajine , za koji su se spremala dva meseca.

Ženska pevačka grupa “Oganj” pri hramu Svete velikomučenice Marine otpevala je prisutnima pozdravnu pesmu, nakon čega je kustos Zmajevog Muzeja Sonja Lazić upoznala prisutne sa likom i delom čika Jove Zmaja.

Iz OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” grupa učenica je imala tačku recitovanja, a Eleni je, kaže, najomiljenija pesma čika Jove Zmaja “U mojoj veri”, koju je i pripremila za ovaj nastup.

Manifestacija „Zmajevo proleće“ je okupila brojne ljubitelje dobre, kvalitetne pisane reči Čika Jove Zmaja, i one kojima je umetnost drugo ime.

Izvor: Tronews

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *