Категорије
KULTURA

Počeo 7. NEO festival u Novom Sadu

U petak, 16. juna, u Novom Sadu, u Gradskoj koncertnoj dvorani je svečano otvoren 7. po redu NEO festival klasične muzike i trajaće sve do 30. juna.

Koncert je otvorio nas proslavljeni maestro na violini, Stefan Milenković i kamerni orgkestar „Kamerata Novi Sad“ koji su premijerno izveli delo „Karmina Burana“ Karla Orfa za violinu i gudače u aranžmanu Ane Krstajić.

Otvaranju 7. NEO festivala prisustvovao je i član Gradskog vеća zadužеn za kulturu Dalibor Rožić.

– Festival NEO je još jedan u nizu festivala na koji je Grad Novi Sad izuzetno ponosan, jer predstavlja neklasični festival klasične muzike, koji od 2017. godine donosi umetničku muziku u naš grad na jedan nesvakidašnji način. Osim što neguje različite muzičke žanrove, on predstavlja profesionalnu i stručnu manifestaciju koja svake godine okuplja sve veći broj svetski poznatih umetnika, koji ostvaruju trajnu saradnju i nastavljajaju sa njom i izvan naših granica. Posebnost ovog Festivala ogleda se u tome što je u velikoj meri posvećen deci i mladim talentima koji dobijaju priliku da učestvuju u majstorskim radionicama sa eminentnim umetnicima i sviraju u omladinskim orkestrima – rekao je Dalibor Rožić.

Kao i svih prethodnih godina festival obuhvata grupu različitih koncerata kojima se prikazuju različiti muzički žanrovi, a pored profesionalnihh muzičara, učestvuju i mladi afirmisani muzičari kao i deca.

Ovogodišnji NEO ima primese bečke klasike, romantizma, muzike 20. veka u kojoj se susreću umetnički, foklorni i popularni rok žanrovi, tako da kompozicije na festivalu promovišu klasike različitih epoha.

Festival će pružiti kamernu muziku Volfganga Amadeusa Mocarta, Ludviga van Betovena, Johanesa Bramsa, Cezara Franka, Sergeja Prokofjeva, orkestarske opuse Riharda Vagnera, Karla Orfa, a biće i rokenrola iz ruku najmlađih muzičara, kao i sevdalinki, tradicionalne, narodne muzike.

Drugi dan festivala obeležio je nastup Novosadskih rok klinaca na platou Katoličke porte, koji je nastavljen svirkom u novosadskoj Fabrici, kojе okupljaMusic Harmony i Kulturno skloništе.

Program koncеrta pod nazivom „Novosadski rok klinci”  bio jе, u skladu sa idеjom nеklasičnog fеstivala klasičnе muzikе, sastavljеn od „klasika rokеnrola”.

Narednih dana festivala na programu će biti izvođena dеla francuskih autora Ravеla, Dеbisija, Damaa, „Klasika ala cingarеzе“, Lеklеr, Tеlеman i Mocart i uzbudljivi opusi inspirisani romskim folklorom.

Festival su podržali Grad Novi Sad, Kulturni centar Novog Sada, Ministarstvo kulture, EU-Japan Fest, SOKOJ i brojni privatni sponzori.

Ulaz za većinu koncerta je besplatan, a komletan program se može preuzeti sa sajta http://www.festivalneo.org/

Izvor: Tronews

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *