Категорије
KULTURA

Međunarodni festival mladih

U subotu je u novosadskoj Kineskoj četvrti održan drugi po redu Novosadki omladinski festival kojim je zapravo obeležen Međunarodni dan mladih u organizaciji udruženja građana „YOUTH FEST“.

Festival se organizovao u četiri opštine u Srbiji i to – Novom Pazaru, Kragujevcu, Sremskim Karlovcima i Somboru.

Festival je počeo „Sajmom omladinskih organizacija“ u 10.00 časova u kineskoj četvrti pored SKC „Fabrka“ u Novom Sadu i pružio mogućnost mladima da se upoznaju sa različitim omladinskim organizacijma, učestvuju u panel diskusiji, sportskim aktivnostima i zabave se uz bogat muzički program. Takođe, mladi su mogli da uživaju u Sportskoj zoni, u izložbi mladih umetnika, kao i da doprinesu dobrotvornoj akciji „Čepom do osmeha“.

Otvaranju festivala prisustvovao je i član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin, istakavši da je ova manifestacija odlična prilika za afirmaciju mladih u svim oblastima koje se tiču omladinske politike.

– Osim toga što nam je dodeljena titula Omladinske prestonice Evrope, doneli smo niz različitih akcionih planova, zahvaljujući kojima strategije mladih sprovodimo u delo – rekao je Cvjetićanin.

– Pre nekoliko godina formirali smo i Savet za mlade, u koji su uključene gradske institucije, te Parlament srednjih škola. Ove godine smo doneli i Lokalni akcioni plan od 2023. do 2025. godine. Suština našeg rada i zalaganja je stavljanje akcenta na mlade i omladinsku politiku. Neka simboli ovog dana budu entuzijazam, kreativnost, inicijativa i sve ono što čini mladalačku energiju, a mi ćemo nastaviti da sarađujemo i nižemo nove pobede – dodao je.

Program festivala je organizovan tako da svaki posetilac bez obzira na godine i interesovanja pronađe nešto za sebe što ga zanima. Među omladinskim udruženjima koja se bave zdravim navikama i sportom našlo se i Društvo „Podrži mlade” iz Futoga, čije su sfere delovanja ekologija, humanitarni rad, kultura, sport i edukacija mladih, a jedan od krajnjih ciljeva izgradnja Pretovarne stanice u Futogu.

Publika se, takođe, upoznala sa Akademskom inkluzivnom asocijacijom, koja pruža podršku studentima sa hendikepom, od pomoći pri nabavci uybenika do kasnijeg zaposlenja, kao i sa Novosadskim omladinskim forumom, koji se zalaže za ostvarivanje radnih prava mladih.

Organizovane su radionice u okviru projekta koji sprovode Ujedinjene nacije pod nazivom „Program vršnjačkog mentorstva promocije ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i unapređenja učešća mladih u Srbiji“. Centralni deo festivala, od 17 časova, obeležio je takmičenje osmoro mladih neafirmisanih novosadskih DJ-eva, takozvani „DJ battle“, a finalisti su dobili vredne nagrade u vidu tehničke opreme koja će im služiti u daljim nastupima.

Od 20 časova održan je i revijalni deo festivala, tokom kojeg su do jedan sat posle ponoći, nasatupali poznati domaći kreatori elktronske muzike.

Izvor: Tronews

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *