Категорије
KULTURA

Dan Laze Telečkog

Mlađa populacija Novog Sada a i šire česti su posetioci ulice Laze Telečkog u Novom Sadu, naročito kada je noćni život u pitanju. A da li znaju ko je zapravo bio Laza Telečki?

Sa ciljem da se upravo kod mlade populacije stvori interesovanje za kulturni aspekt života u Novom Sadu je održan Dan Laze Telečkog u istoimenoj ulici.

Dan Laze Telečkog održan je 5. avgusta već treću godinu za redom sa početkom u 17 i 30. i posvećen je ovom velikanu srpskog glumišta.

Laza Telečki bio je srpski pozorišni glumac i reditelj i istaknuti član Srpskog narodnog pozorišta  u Novom Sadu . Školovao se u Karlovačkoj gimnaziji, a studije tehnike u Pragu je morao da napusti zbog nedostatka finansijskih sredstava. Kada je 1861. godine osnovano pozorište u Novo Sadu, postaje glumac a kasnije i reditelj.

Centralni događaj je bila izložba u istoimenoj ulici kroz koju su posetioci mogli da saznaju nešto više o samom Lazi uz prigodan muzički program u izvedbi Jožefa Ritera i Olivere Bolte.

Za najmlađe posetioce upriličena je radionica „Lutkarsko pozorište“, koja je mališane upoznala sa interesantnim likovima iz bajki, izradom pozorišnih lutaka, scenografijom i mnogim drugim zanimljivostima vezanim za lutkarsko pozorište.

U okviru “Dana Laze Telečkog” održano je predavanje kroz vođenu turu “Ulica priča priču Laze Telečkog” koju je vodila Biljana Milošević, turistički vodič.

Program je završen u sjajnom ambijentu “Lazinog Salaša”, uz degustaciju i druženje posetilaca. Organizovan je u saradnji udruženja Petrovaradin Media i HBO Color Media Events, uz finansijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Izvor: Tronews

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *