Категорије
NOVI SAD

Прозефест у Новом Саду

У уторак, 24. септембра 2019. године, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада отворен је Међународни фестивал прозе „Прозефест“, 13. по реду, који је трајј до 28. септембра.

Добродошлицу учесницима и поштоваоцима „Прозефеста“ пожелео је Ђорђо Сладоје, члан Организационог одбора „Прозефеста“. Он је рекао да су у протеклих 12 година гости „Прозефеста“ били неки од најзначајнијих српских и светских писаца.

Извор: Tronews

И овогодишњи „Прозефест“ КЦНС организовао је уз подршку Градске управе за културу и уз драгоцено учешће ученика из новосадских гимназија и њихових професора.

Бојан Панаотовић, директор КЦНС, упутио је поздравну реч учесницима нагласивши да су кроз ову светковину прозног стваралаштва прошли многи великани писане речи.

Извор: Tronews

Фестивал прозе званично је отворио Миљенко Јерговић, прошлогодишњи лауреат Међународне награде „Милован Видаковић“ беседом коју је започео речима: „Данас се налазимо на месту у славу књижевности, приче, текста и риме“.

– То је увек и на сваки начин слављење нечег што није колективно, што је до последње сржи, реченице и речи индивидуализовано. Управо то нас спасава од терористичких напада, од рата. Једино док је наша реч сама против света, ми смо неспособни да се претворимо у масовне убице и манијаке, јер сваки масовни убица убија у име неке колективне идеје – нагласио је Јерговић, и додао да је сврха књижевности да људе задржи у стању „изван крда“.

Јерговићу је потом уредник говорног програма КЦНС Недељко Мамула поклонио писмо које је овој институцији културе септембра 2000. године упутио Александар Тишма, препоручујући им да угосте у Новом Саду тада младог Јерговића, који је био избегао из Сарајева у Загреб.

Пошто му је престижну Међународну књижевну награду „Милован Видаковић“ уручио директор КЦНС, Бојан Панаотовић, овогодишњи лауреат, руски писац Виктор Јерофејев, рекао је да не жели да га доживљавају као меког, хуманистичког писца.

Публици овогодишњег „Прозефеста“, поред Јерофејева, представило се још пет писаца: Наталија Фједорчук (Пољска), Дејан Трајкоски (Северна Македонија), Роланд Орчик (Мађарска), Драгиња Рамадански и Милутин Ж. Павлов (Србија).

Извор: Tronews

У музичком програму на свечаном отварању фестивала учествовали су Тодора Стојиновић и бенд „Шесто чуло“.

Video: Tronews

Извор: Tronews

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *