Категорије
KULTURA NOVI SAD VOJVODINA

Promocija dva izdanja Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika Petrovaradin

U okviru održavanja poslednjeg dana Međunarodnog sajma knjiga i 26. izložbe ”Art Ekspo” danas je na glavnoj bini Novosadskog sajma održana promocija izdanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina i Novinsko izdavačke ustanove ”Ruske slovo”, kao i promocija dva izdanja Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika Petrovaradin.

Direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina Anamarija Ranković pozdravila je učesnike promocije naglašavajući da se danas predstavljaju dva važna izdanja za rusinsku zajednicu na ovim prostorima, jedan je novo izdanje ”Pravopisa na rusinskom jeziku” autora Mihaila Fejsa i Helene Međeši, koji je na sveobuhvatan način precizirao lingvističke, u smislu semantičkih značenja reči, što je od izuzetne važnosti za generacije koje dolaze.

Drugo izdanje je, kako ona navodi, monografija ”Ruski Krstur – život i običaji Rusina kroz objektiv fotografa Budinski”, koja je obuhvatila period od četiri decenije (1920-1960), koja kroz objektiv porodice Budinski, gde se bavljenje profesionalnom fotografijom prenosilo kroz generacije, prikazuje život, običaje, tradiciju i kulturu Rusina u Ruskom Krsturu i kroz 210 fotografija, kataloški obrađenih, sledi i priča o rusinskim porodicama.

Kada je reč o izdavaštvu ”Ruskog slova” danas je predstavljeno šest novih izdanja, među njima je i knjiga poezije novinara Mihalja Ramača, o kojoj je autor i govorio.

Ispred Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, Bogdan Janjušević i Katarina Dobrić predstavili su kapitalno izdanje, reč je o monografiji upriličenoj povodom 70 godina postojanja jedne od najznačajnijih institucija kulture, koja se bavi zaštitom i očuvanjem kulturnog nasleđa pod nazivom ”Prvih 70 godina”.

Katarina Dobrić precizirajući sadržaj monografskog izdanja je istakla da na 400 strana bogato ilustrovanih i sa 500 fotografija nalazi se detaljno opisano sedam decenija zaštite, restauracije, graditeljstva, očuvanja i konzervacije brojnih objekata, kuća, dvoraca, crkava, manastira i slika koje su urađene.

Primera radi tu su sadržane fotografije i opisi rada na Arači, Uspenskoj crkvi u Novom Sadu, Petrovaradinskoj tvrđavi, Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima, manastiru Krušedol, obnovi crnogorskih manastira, Hilandara-nakon požara, zaštiti i obnovi crkava u Hrvatskoj, Mađarskoj i Rumuniji, kao i brojnih drugih objekata pod zaštitom.

Drugo promovisano izdanje je časopis zavoda ”Građa”, o kojem je pričao Bogdan Janjušević, ističući da je u godini jubileja izašao i 34 broj ovog časopisa, koji od 1957. godine  izlazi. 

Izvor: Tronews

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *