Категорије
KULTURA NOVI SAD VOJVODINA

Memorijalna izložba fotografija “Jaroslav Pap 1957 – 2021. Oko svih nas”

Memorijalna izložba fotografija otvorena je juče u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.


Pre samog otvaranja prikazan je dokumentarni film “Jaroslav Pap – fotograf prirode”, čime je, uz izložena dela, još jednom načinjen osvrt na motive u kojima je omiljeni novosadski foto-reporter do poslednjeg dana života najviše uživao.

Izložbi i projekciji filma su prisustvovali supruga Ksenija i sin Andrej, kao i veliki broj kolega, prijatelja i poštovalaca lika i stvaralaštva Jaroslava Papa. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode imao je izuzetno bogatu i značajnu saradnju sa preminulim foto-reporterom, što su potvrdili v.d. direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Nataša Sarić i dr Oliver Fojkar, koji su otvorili izložbu, pomenuvši nagrade i priznanja, kao i činjenicu da su Papove fotografije zauzele mesto na mnogobrojnim naučnim radovima njihove ustanove, zbog čega Zavod ima potrebu da mu i na taj način oda počast. Na izložbi su se našle i poslednje tri fotografije jelena, nastale 16. avgusta prošle godine u lovištu “Kazuk” u Specijalnom rezervatu prirode “Gornje Podunavlje”, gde je Jaroslav Pap iznenada preminuo.

Najpoznatiji novosadski foto-reporter i jedan od najvećih foto-reportera Srbije i regiona karijeru je započeo upravo u listu “Dnevnik”, u kojem je prošao put od foto-reportera pripravnika do urednika fotografije. Od 2013. godine radio je kao foto-reporter i urednik fotografije u Novinskoj agenciji “Tanjug”, a od 2018. i u Radio-televiziji Vojvodine. U izuzetno bogatoj karijeri, između ostalog, snimao je različite i brojne burne događaje, a više od 1.000 njegovih fotografija o tome emitovano je putem svetskih novinskih agencija sa kojima je sarađivao, od “Asošijeted presa” do “Rojtersa”. Ipak, njegova prva i prava foto-reporterska ljubav bila je snimanje prirode, pre svega u Vojvodini, a njegovo ime postalo je sinonim vrhunske fotografije. Imao je više od 60 samostalnih izložbi, dobitnik je niza prestižnih domaćih i međunarodnih priznanja i osnivač Fotografskog pokreta “Foto lov”, koji okuplja, pre svega, mlade fotografe, rešene da, kao i on, žive sa prirodom i u prirodi, a ne pored nje.

Izvor: Dnevnik.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *