Категорије
KULTURA VESTI

Veliki rat kroz novosadske spomenike

U organizaciji Kulturnog centra Novog Sada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, a povodom stogodišnjice od oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu i stoleća od prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, u četvrtak 27. decembra 2018. godine, u klubu „Tribina mladih“ KCNS-a, otvorena je izložba „Veliki rat kroz novosadske spomenike“ koja će trajati do utorka 19. januara 2019. godine.

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili: Đorđe Srbulović, kustos-istoričar, Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, i Sunčica Marković, pomoćnik direktora KCNS-a.

Na 35 plakata prikazano je gotovo sve ono što se odnosi na razdoblje od 1916. godine, kada je svečano osvećen najstariji spomenik zajednička grobnica austrougarskih i nemačkih vojnika u Sremskoj Kamenici, pa zaključno sa decembrom 2018. godine, postavljanjem obeležja sa imenima 1320 srpskih dobrovoljaca sa područja Grada.

Autori izložbe su: Đorđe Srbulović, istoričar-konzervator, mr Siniša Jokić, istoričar i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, Milan Konjević, fotograf, i Aleksandar Ružičić, dizajner.

izvot: tronews


2 одговора на „Veliki rat kroz novosadske spomenike“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *