Категорије
KULTURA

Obeležen Ilindan na Klisi

Na dan 2. avgusta obeležava se veliki pravoslavni svetac Sv. Ilija, u narodu poznat kao Ilindan. Stanovnici Klise kao i crkva Vaznesenja Gospodnjeg na Klisi i ove godine su uz prigodne svečanosti obeležili ovaj praznik kroz manifestaciju pod nazivom „Grom fest“.

Svečanost je započela liturgijom u crkvi, a nakon toga u holu sportskog centra Slana bara građani su mogli da vide izložbu „Kroz tri veka humanosti“.

Ova izložba bila je posvećena Crvenom krstu Novog Sada, odnosno 141. godini postojanja ove organizacije u Gradu.

Po rečima predstavnika parohije cilj i namera okupljanja i proslave ovog velikog praznika je zajedništvo, zborovanje i sabranje.

Ilindanski sabor je stalna manifestacija na Klisi u okviru kulture i narodnog stvaralaštva, shodno tome proslavi i liturgiji prisustvovao je i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Rožić je istakao da mu je izuzetno drago što je ovim povodom upriličena jedna bogata kulturna manifestacija sa kvalitetnim programom koja je doprinela da se ljudi druže i dele dobre vrednosti. Naglasio je da je ovo i važan deo realizacije projekta Evropska prestonica kulture koji će prikazati običaje i tradiciju ovih prostora i tako upotpuniti kulturnu sliku Novog Sada.

Na Grom festu gost je bio i zamenik gradonačelnika Novog Sada, Milan Đurić. On je izjavio da je ovo najveća kulturna manifestacija u Novom Sadu ovakvog tipa i da ima dugu tradiciju, obzirom da je prvi put održana pre 21 godinu, povodom izgradnje hrama na Klisi.

Večernje sate obeležilo je večernje bogosluženje i kulturno umetnički program. Okupljeni posetioci uživali su uz nastup kulturno umetničkih društava Železničar i Jednota iz Gložana, a u programu su učestvovali i glumac Jovan Veljković iz Vranja, guslar Vasilije Golubović, gajdaš Andrej Janko, kao i pevačka grupa FA “Vila” ali i orkestar Centra tamburaške tradicije.

Za najmlađe, a i sve ostale, priređen je vatromet, nakon čega je publiku zabavljao bend uz narodne pesme.

Izvor: Tronews

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *