Категорије
KULTURA

Konferencija „Kulturna baština – participativni pristup“

Prošle nedelje, u kulturnoj stanici Svilara, održana je konferencija „Kulturna baština – participativni pristup“ na kojoj su učestvovali predstavnici udruženja „Almašani“ i članovi Faro mreže Saveta Evrope.

Faro mreža Saveta Evrope okuplja i povezuje organizacije lokalnih zajednica koje kulturno nasleđe aktivno koriste kao potencijal za razvoj svojih sredina, a cilj ove konferencije je bio i inicijativa za stvaranje nove mreže – „Faro Srbija“.

Almaški kraj je jedna od najstarijih gradskih četvrti Novog Sada. Ovaj kraj tradicionalno se veže za samo jezgro Novog Sada i prema popisu iz 19. veka čini najvećim delom predeo koji je danas poznat kao Podbara. Iako su nazivi tadašnjnih ulica bili drugačiji, Almaški kraj je bio i ostao sam centar dešavanja u gradu.

Konferenciji su prisustvovali koordinator Faro mreže i odelјenja za kulturnu baštinu pri Savetu Evrope Frances Pla, predstavnica odelјenja za kulturnu baštinu Saveta Evrope Jovana Poznan, a prisutne je na početku pozdravio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

– Zajedničkim delovanjem uprave i civilnog sektora, postigli smo da Almaški kraj, iz kojeg je Novi Sad potekao, ima zaštićen status na nacionalnom nivou, a sada pored brojnih programskih aktivnosti, sledi i realizacija jednog od najvećih gradskih projekata, uređenje i rekonstrukcija Almaškog kraja. Veoma mi je drago što su sa nama predstavnici samog vrha Faro mreže i što će se na konferenciji pridati značaj participativnosti kao važnom faktoru zaštite kulturne baštine. Udruženje „Almašani“ nastalo je tako što su lјudi poželeli da urade nešto dobro za sebe, za svoj kraj i svoj grad, pa su tako pokrenuli širu zajednicu da se uklјuči i postigli izvanredne rezultate. Poruka ovog skupa, ali i princip u radu Gradske uprave za kulturu, jeste da zajedno čuvamo svoj identitet, ono po čemu smo posebni, i da iskoristimo tu posebnost kao generator razvoja. Grad Novi Sad na tome predano radi, pa je i projekat Evropska prestonica kulture, prepoznao kao šansu da realizuje vredne i značajne poduhvate na tom polјu. Najbolјi primeri za to su Kreativni distrikt i objekti Mreže kulturnih stanica, a tu „Svilara“ zauzima značajno mesto – istakao je Dalibor Rožić.

Predsednik Udruženja „Almašani“ Marijan Majin podsetio je na podatak o tome da je njihovu inicijativu za očuvanje Almaškog kraja, kao spomeničkog dobra, Savet Evrope prepoznao i 2020. godine uvrstio ih u evropsku Faro mrežu.

Faro mreža Saveta Evrope prvi put ovde organizuje konferenciju sa idejom da Udruženje „Almašani“ bude moderator mreže „Faro Srbija“, a cilj je napraviti mrežu organizacija koje imaju slične ideje o tome kako sačuvati kulturno nasleđe.

Koordinator u odeljenju za kulturnu baštinu Saveta Erope i Faro mreže Frančesk Pla naveo je podatak o tome da je Faro mreža deo internacionalne konvencije Saveta Evrope koju je do sada usvojilo 28 zemalja.

– Sa Novim Sadom imamo dugu saradnju, Udruženje „Almašani“ su deo Faro mreže, a želja nam je da na teritoriji Srbije upoznamo i druge zajednice koje bi mogle da nam se priključe – naveo je Frančesk Pla.

Nasleđe ne sme biti samo svedočanstvo prošlosti, već treba da bude važna komponenta života u sadašnjosti i budućnosti.

Na centralnoj ovogodišnjoj konferenciji Faro mreže u Bordou govoriće predstavnica Udruženja „Almašani“ Violeta Đerković, koja će predstaviti sve što su Udruženje i Grad Novi Sad uradili na obnovi Almaškog kraja.

Izvor: Tronews

Ovaj sadržaj je deo medijskog projekta koje je podržao Grad Novi Sad.Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *