ZABORAVITE NA AKNE, UŽIVAJTE U ŠKOLSKIM DANIMA

Stariji nam kažu da je đačko doba najlepše, da ćemo zauvek pamtiti dogodovštine iz školskih klupa. A često u sebi i pomislimo, da možemo da biramo, vratili bismo se u te godine. Ipak, naše školske dane pamte i naši roditelji, a naročito nas se dobro sećaju u vreme puberteta. Opravdanje za sve nestašluke i ružne reči, oni su pronalazili u hormonskim promenama kroz koje smo prolazili. Ipak, mladi taj period pamte po promenama na licu, po aknama koje su tada bile jedan od najvećih problema. Akne traju tokom adolescencije, ali se najčešće povlače do 25 godine.

One nastaju usled toga što u tom periodu koža počinje više da se masti. Do toga dolazi na osnovu pojačanog rada žlezda sa spoljašnjim i unutrašnjim lučenjem. Naravno, na pojavu akni utiče i genetska predispozicija, kao i hormoni, sama građa lojne žlezde i drugo. Ishrana nema uticaja na nastanak akni, ali postoji mogućnost da pojedine namirnice, kod nekoga, pogoršaju akne. Obično su to masnije hrana, sirevi ili slatkiši, a lekari savetuju pacijentima da prate da li neke namirnice utiču na njihove akne i ako je odgovor pozitivan, potrebno je smanjiti njihov unos.

Postoji nekoliko vrsta akni, od onih blažih u vidu mitisera, preko bubuljica, pa sve do teških akni sa nodusima (čvorovima) i cistama. Najbolje je odmah se obratiti dermatologu, jer ceđenje akni ostavlja ožiljke. Najučinkovitije je sprečiti nastanak akni, odnosno već pri formiranju sitnih mitisera, trebalo bi početi sa redovnom negom. Dermatolozi naglašavaju da je veoma važno na vreme potražiti stručnu pomoć. Trebalo bi izbegavati lečiti akne na svoju ruku, jer univerzalna terapija ne postoji. Ona zavisi od tipa kože, ali i od njene osetljivosti. U lečenju akni mi koristimo lokalnu i opštu dermatološku terapiju, a kao veoma uspešna pokazala se i terapija dermatološkim laserima.

Laseroterapija direktno utiče na uzrok nastanka akni, odnosno utiče na odmašćivanje kože. Pored toga, laserska energija deluje protivupalno, ali i sprečava razmnožavanje bakterija. Ono što je još važno kod terapije laserom, jeste da ona preventivno deluje na stvaranje ožiljaka, a i ublažava postojeće. Kako postoji nekoliko vrsta lasera, namenjenih za različite tipove kože, ali i same karakteristike akni, tako se vaš dermatolog odličuje ili za terapiju jednim laserom ili za kombinovanu laseroterapiju. Postoje posebni laseri koji su efikasni kod osoba čija je koža izrazito masna ili vrlo osetljiva, zatim laser za crvene fleke i sveže crvene ožiljke. Tu je i onaj namenjen za upalne procese i ujednačavanje tena (ako su prisutne i fleke. Ukoliko postoje ožiljci od akni, oni se tretiraju laserom koji podstiče obnovu kože. Na vama je samo da se pravovremeno obratite dermatologu koji će učiniti sve kako biste svoju pažnju usmerili na neke druge stvari, a na akne u potpunosti zaboravili.

NADA DIVA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *