Venčanica kroz istoriju

Veličanstvena ili skromna, jednostavna ili senzacionalna, venčanica ima moć da buduću nevestu pretvori u princezu i omogući joj da zablista na najsrećniji dan svog života. Danas je moguće sašiti venčanicu po svom ukusu ili uživati u slatkim mukama njenog izbora pred veliki dan. Ali nije uvek bilo tako. Sve do 1990. godine, mlada nije birala ni muža ni venčanicu.

Sve je počelo u drevnom Egiptu, gde je najpre prihvaćen brak kao legalna veza dvoje ljudi. Haljine su bile lanene ili pamučne ukrašene zlatnim vezom.

egipat

 

Grci su, s druge strane, venčanja gledali kao još jednu jednu priliku da slave svoje bogove. Mlade su nosile bele haljine kao simbol čednosti, frizure su bile stilizovane poput onih sa skulptura bogova, au kosi su nosile venčiće od ljiljana.

 

Grčka

Bele venčanice su se nosile i u Rimu, a svakako najznačajniji detalj na njoj bio je veo crvene boje, odnosno flameum, ostavljajući dojam kao da je mlada u plamenu.

Izgled i boja venčanice razlikovali su se kod različitih naroda, u različitim periodima, pa su tako mlade u Africi nosile haljine u vidu duge obmotane suknje, u bojama poput crvene, zlatne i smaragdno zelene. U Koreji su se nosile venčanice sa plavim svilenim rubom, a Japanke su nosile dugi beli kimono.

 

4c52b6f9449bef2ccc36e753bb2beb65

Devedesetih godina venčanica više nije oslikavala finansijski status mladine porodice već njen lični stil, što probija barijeru čisto bele boje venčanice, te su se nosile i haljine boja kao što su bež, roze, pa čak i plava.

images

 

msto

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *