Urastao nokat – eliminišite uzrok bola na vreme

Bol je signal da nešto nije u redu, te ga ne bi trebalo ignorisati.

Usled bola, postajemo razdražljivi, nervozni, ne možemo da se skoncentrišemo, a u zavisnosti od toga koji deo tela nas boli, ponekad ne možemo da se krećemo pravilno. Sebe i svoje telo ne smemo da zapostavimo, dugujemo sebi redovne preventivne lekarske preglede kako bismo imali dug i zdrav život.

            Ukoliko osetimo oštar bol u predelu prstiju stopala, trebalo bi odmah time da se pozabavimo. Ako se uzrok bola ne sanira odmah, mi počinjemo da gazimo tako da nas što manje boli, što utiče na nepravilan hod. Jedan od najneprijatnijih bolova svakako jeste onaj koji nastaje usled uraslog nokta. Najčešće je u pitanju palac na nozi. Urastao nokat najčešće nastaje usled nošenja neadekvatne obuće, koja pritiska prste ili ima visoku potpeticu, te najviše trpi prednji deo stopala, odnosno prsti. Takođe, gojaznost ili povreda stopala mogu da stvore pritisak u tom delu stopala što može uticati na pojavu uraslog nokta.

Oštra, bočna ivica nokatne ploče se useca u meko tkivo prsta pri čemu nastaje oštar i konstantan bol. Ivica nokta deluje tada kao strano telo što uslovljava iritaciju i zapanjenja. Tada postoji mogućnost da se pojave otok i crvenilo. Potrebno je na vreme delovati i otkloniti uzrok bola. U suprotnom, zanemarivanje problema može dovesti do ozbiljne infekcije koja može dopreti do duboko ispod kože nokta. Vremenom, usled oštećenja kože, može doći do gnojne infekcije i upale kože i tkiva oko nokta, jer bočno tkivo počinje sve više da pokriva nokatnu ploču. Prst tada postane još crveniji, otečeniji a bol naglašena. Često je bol toliko jak da ne možete obuti čarapu, a o obući da ne govorimo.

Nakon lekarskog pregleda na kojem se odmah dijagnostifikuje urastao nokat, može se pokušati sa konzervativnom terapijom. Ona obuhvata lokalne antiseptike, antibiotike i antimiotike, a ponekad  i antibiotike u opštoj terapiji. A tu je i hirurško otklanjanje dela nokta koji urasta, kao i bočnog tkiva koje je pokrilo nokatnu ploču. Nakon hirurške intervencije, rana brzo zarasta, kroz nekoliko dana. Prednost ovog zahvata je što se njime uklanja deo nokta trajno, a i iz ugla estetike, postižu se sjajni rezultati.

 

Delujte na vreme, ne dozvolite da vam leto omete jaka bol.

NADA DIVA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *