TRADICIONALNA JELA BALKANA: „Kačamak sa hercegovačkim sirom iz mješine“

Reč kačamak nam je došla iz turskog jezika, ona potiče od reči kaçamak i u prevodu znači nestašluk.   Kačamak je vrsta tradicionalnog jela  spremljena od kukuruznog brašna.Ovo jelo spada u tradicionalana jela u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji i Turskoj.

U Bugarskoj, ona se  tradicionalno služi na zagrejanoj masti sa malim količinama crvene ili ljute paprike. Često se dodaju čvarci ili sir.

U Crnoj Gori i Hercegovini, Kačamak se priprema i sa pire krompirom i sirom, a u

Centralnoj Srbiji je pripremljen od finijeg zrna kukuruza sa sirom ili kajmakom,  obično se služi uz mleveno meso. U zavisnosti od predela srbije, u recept ulaze i  med, pavlaka pa čak ponekad i slanina.

Predstavljamo Vam Hercegovački sir iz mješine

Niko ne zna kada se sir u Hercegovini počeo pripremati na ovakav način. Njegovo poreklo skriveno je u viševekovnoj tami. Uglavnom, sir iz mješine pravi se od kravljeg, kozijeg i ovčijeg mleka.

Ovo poslednje postalo je prava retkost, jer se ovce više ne muzu, a verujte, radi se o deliciji kakvu će te retko probati. 

            Za pravi kvalitetni sir potrebno je koristiti celo mleko, znači ne skidati kajmak. Kada se proces sirenja završi, sir se stavlja u meh od ovčije, ređe od kozije kože. Da bi sir sazreo, potrebno je otprilike da dva meseca stoji u dobro zavezanom mehu, da vazduh ne bi siru dao gorkast ukus, to jeste da sir ne bi, narodski rečeno, „palio“ po nepcima i jeziku.

            Zanimljivo je da se ova vrsta sira ne može industrijski proizvoditi, već se jedino može pripremati u malim seoskim domaćinstvima na stari način. To svemu daje veću draž, jer se zbog toga ovaj proizvod ne može brendirati, tako da nije interesantan za velike igrače u prehrambenoj industriji, i njegovo spravljanje uvek će biti u rukama skromnih  hercegovačkih seljaka.

.RESTORAN KNIN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *