TRADICIONALNA BALKANSKA JELA: Sarma

Sarma je neizostavni deo svakog slavlja od božića i uskrsa preko svadbi do krštenja. Da li ste se zapitali zašto je to tako i kako su svi ti začini ?

Sarma je toliko dugo prisutna na našim prostorima da je nekada davno uspela tiho da se uvuče u srž naše gastronomske istorije.

Istorija sarme vezana je za Asirce čiji prvi tragovi u istoriji sežu čak šest hiljada godina pre hrista. Asirski narod je već tada imao razvijenu kulturu i definisanu državu, pretežno su se bavili zemljoradnjom. Postavili su sistem navodnjavanja i gajili veliki broj poljoprivrednih kultura medju kojima je i vinova loza.

Isti taj narod i danas živi na prostorima staremesopotamije i čuva tradiciju stariju od Osmanske imperije, Turaka pa čak stariju i od Hrista. Kako se širila njihova država tako je i sarma osvajala prostore dela Persije, Armenije, Mesopotamije ,Sirije i dobar deo Anadolije, samo što se nije zvala sarma već Dolma.

Kasniji osvajači Arapi su je nasledili i obogatili svojim filom i začinima a do naših prostora dosla je preko Grčke pomorskim putevima gde se takođe zadržala kao nacionalno jelo Dolmades.  

Izvorni oblik sarme je bio u vinovoj lozi, iako to ljudi ne znaju, na padinama Fruške gore tradicionalno se sarma zavija u vinovu lozu jer je vinogradarstvo dugo zastupljeno na ovom podneblju.

PREPORUČUJEMO : SARMA U VINOVOJ LOZI

Sarma u vinovoj lozi 2

 Antičko jelo samo malo modernizovano

Sastojci:

  • 1kg mešanog mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šolja pirinča
  • so, biber – po ukusu
  • listovi vinove loze ( količina zavisi da li su manji ili veći, vi birajte veće)
  • 1 jaje
 

Priprema:

Iseckajte luk pa ga prodinstajte na ulju. Dodajte pirinač i kada pirinač krene da se kuva skinite ga sa vatre da se prohladi. Pirinač će pokupiti višak vode i zgusnuće se. Kad se prohladi, dodati meso, jaje i začine pa sve dobro promešati. Zamotavajte sarme na uobičajen način. Na dno šerpe stavite nekoliko listova loze pa slažite sarmice jednu do druge, gusto. Kad ste završili nalite vodom da ogrezne pa stavite da se kuva, prvo na jaču vatru, pa kad provri smanjite. Kuvajte oko sat vremena pa proverite da li se lišće skuvalo. Znaćete da je skuvano kada vam viljuška prolazi kroz list lagano i kada je lišće mekano. možete napraviti zapršku ali Vam je mi ne preporučujemo jer je svako jelo zdravije bez zaprške.

Servirajte sarmice uz kiselo mleko, pavlaku ili pire krompir.. Šta god da odaberete ne možete pogrešiti jer uz sarmu sve ide 🙂

Prijatno.

drevna

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *