TRADICIONALNA BALKANSKA JELA: Pita

Pite su zaista razvnovrsna jela i možda jedno od najrasprostranjenijih jela u svetu.

Pita je jelo oko kojeg ljudi često  ne mogu da se slože, da li je prelazno jelo ili se može servirati kao glavno jelo.

„Pita“ je reč grčkog porekla, a označava vrstu jela koje se pravi od tanko razvučenog testa i dolmi( nadeva, fila), u starim izdanjima bosanskih kuvara mogu se naći pod nazivom „Povitice“ i „Savijače“.

Oblici pite i način pravljenja su se kroz istoriju menjali, ali su zadržane osnovne komponente koje čine pitu. Iako je definitivno najpoznatija pita sa sirom ili mesom,  varijacije kombinacija idu od slatkog, preko sladunjavog i kiselog do slanog.

Jelo slično piti Italijani serviraju kao predjelo, to je napuljska pizza. „Pizza “ označava vrstu pečenog testa, dok Italijani za pitu upotrebljavaju i „pasta sfogliata“ sto u prevodu znači lisnato testo. Mada se može govoriti o nekim sličnostima, postoje velike razlike između italijanske pizze i naše pite.

Pojam pite u bosni je veoma širok. U nekim krajevima, kao u Gradačcu, pitama se nazivaju sva jela koja se peku ili dopeku  u tepsiji. 

 

PREPORUČUJEMO :                                             1212

TALIJANSKA PITA SA SIROM I SARDELAMA za 10 osoba

Sastojci :

  • 500 gr  brašna
  • 20 gr kvasca
  • 5 gr soli
  • 2 dl mleka
  •  300 gr mladog sira sečenog na kriške
  • 500 gr paradajza sečenog na kolutove
  • 2 kom kutija sardela
  • 2 gr bibera
  • 1 gr majorana
  • 1 dl ulja

Način pripreme :

staviti brašno i kvasac rastopljen u mlakoj vodi u posudu  . Posoliti dodati vode toliko da se zamesi testo srednje tvrdoće. Testo izmesiti dobro na dasci i ostaviti da odmori oko tri sata. Odležano testo rastanjiti okolagijom u pravougaonik i staviti na podmazan pleh . Preko testa poređati sir, paradajz, sardele i masline. Posoliti , pobiberiti , posuti majoranom i blago pouljiti. Staviti u prethodno zagrejanu peć na 225 stepeni i peći oko 15 min.

Pečenu pitu iseći na parčad i služiti . Da li ćete služiti kao hladno predjelo ili kao slasni topli zalogaj na Vama je.

Prijatno.

RESTORAN KNIN

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *