Ribe Dunava – Som – gigant iz Dunava

Som (lat. Silurus glanis) je jedna od najvećih slatkovodnih riba, a pripada familiji Somovi (Siluridae)

       Som naseljava gotovo sve vode Evrope. Voli mirne ili sporotekuće, muljevite vode i tu se i najradije zadržava. Svaštojed je, mada mu glavnu hranu čine ribe, žabe, rakovi, sisari, a lovi i ptice,patke i guske koje se nađu na vodi ili u vodi gde živi. Uglavnom lovi noću, ali i danju ako ima priliku.
       Som u Srbiji obitava u Dunavu i gotovo svim njegovim pritokama, a ima ga i u zatvorenim tipovima vode. Mresti se u maju i junu, ali najčešće sredinom maja i početkom juna, mada može da se desi da se mresti čak i u julu. Sve zavisi od temperature vode koja treba da bude od 19 do 24 stepena. Mreste se u parovima.

       Ženka prethodno napravi gnezdo veličine 1×1 metar i visine oko 75 cm i tu položi ikru. Mužjak oplodi ikru, a ženka ostaje i čuva je sve dok se mlađ ne izleže. Gnezdo pravi od sitnog materijala i tu položi od 16.000 do 17.000 jaja, a po nekima od 11.000 do 48.000 komada ikre, sve u zavisnosti od veličine ženke. Ikra se lepi za materijal od kojeg je gnezdo napravljeno, pa je ženka u mogućnosti da ih čuva dok se ne izlegu. Mlađ raste brzo i već prve godine dostignu dužinu od 20 cm.

Preporučujemo: Mirisni fileti soma

  • 4 fileta soma                                                                      
  • 1 glavica crnog luka                                                
  • 1/2 čaše ulja                                                               
  • 1/2 čaše belog vina                                                
  • sok od 1/2 limuna                                              
  • 5 čena belog luka                                               
  • 2 kašičice senfa                                            
  • 2 lista lovora (izmrviti ga)                         
  • 1 kašičica aleve paprike                          
  • 1 kašičica sušenog lista celera              
  • 1/2 kašičice majčine dušice                  
  • 1/2 kašičice bosiljka                                   
  • veza peršuna
  • so, biber

Recept: 

    Filete soma, malo posoliti i pobiberiti. Od ulja, belog vina, senfa, soka od limuna, sitno seckanog belog luka, grubo nasečenog peršuna i svih ostalih začina, napraviti marinadu. Na dno malo podmazane vatrostalne činije, poredjati crni luk sečen na rebarca. Filete umakati sa obe strane u marinadu i redjati preko luka u činiju. Ostaviti da odstoji, oko pola sata (ako nemate vremena, može i odmah u rernu). Ako ostane marinade, sve staviti preko ribe.

     Peći ne poklopljeno oko 25 minuta na 200 stepeni, a zatim izvaditi iz rerne i odvaditi višak tečnosti (koju kasnije u toku služenja, možete koristiti kao preliv), tako da riba ostane skoro bez imalo tečnosti i vratite u rernu, da se još malo zapeče, još oko 10-15 minuta, da bi se uhvatila lepa korica.

Pre služenja posuti je sitno seckanim svežim peršunom i kolutovima limuna.

bata--pezo

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *