Sarajevski ćevap

Koren reči ćevap je persijskog porekla i znači „prženo meso“. Postoje tragovi koji ćevap dovode čak iz stare Grčke. Ćevap danas zovemo „bosanskim specijalitetom“ ili volimo da kažemo „kao da je sa Baš Čaršije“.

Tajna Sarajevskog čevapa jeste u  kavlitetnom mesu, spoju karakterističnih sastojaka, pripremi na poseban način i onom opijajućem mirisu koji nas sa ulice uvuče pavac do roštilja iako nam je danas „vočni dan“.

Dakle tajna je u po posebnom receptu i meri, pripremljenoj mešavini  junetine i jagnjetine, ne mlevene – već seckane. Smesa mora da odstoji potom se beli luk i prokuvava i …dalje se samo nagađa već godinama –tajna dobrog sarajevskog ćevapa…dalje su kako kažu „samo čaršijske priče“ i tajna nikad javno nije otkrivena te je na vama da naoštrite čula i probate ovaj specialitet.

Samo da podsetim ćevap nije sarajevski ako nije u vrućem reš pečenom somunu sa kajmakom i lukom za prilog. Prijatno!

SARAJEVSKI CEVAP KOD DAKCA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *