Ribe Dunava – Šaran

Šaran se mresti od aprila do maja, kada izbacije od 200000 do 700000 jajašaca koja se razviju za 8 dana!

    Šaran (lat. Cyprinus carpio) je slatkovodna riba sa koštanim skeletom košljoribe i istovremeno pripada i mekoperkama i porodici šarana. Naziva se još i krap, krmača, dunavski lisac.
    Šaran je najznačajnija riba ravničarskih reka kako sa sportskog, tako i sa privrednog aspekta. Od svih riba najčešće se nalazi na našim trpezama – ribnjački šaran – golać . Ribnjački šaran je selekcionisan da ima što veći prirast uz obilje hrane, telo mu prikrivaju velike krljušti, od gore je braon, sa strane zlatno žut, a stomak mu je svetlo žute boje. Profil ribnjačkog šarana je 2 do 2,5 kg.

Navike, stanište, rasprostranjenost

      Šaran obično bira kanale, jezera, pa i mirnije reke, pa ga stoga u Dunavu ređe nalazimo. Postoji i tzv. Češki šaran, koji takođe spada u ribnjačke šarane. On ima krljušti, ali se mnogo razlikuje po obliku od pravog divljaka. Zdepast je i ima izrazito strma leđa. Pravi dunavski oklagijaš je riba vretenastog oblika i naseljava gotovo sve nizijske reke. Iz Evrope je preseljen u Severnu Ameriku i Australiju. Često ga zovu i „dunavski lisac“, jer dugo ispituje mamac, pa ga je teško uloviti.

češki saran              saran (1)

      Šaranski ribolov je veoma zahtevan pa se pod tim podrazumeva korišćenje svakakve opreme i pribora. Takav pribor posebne izrade, kvaliteta i izgleda omogućava nam sigurnu borbu sa veoma borbenom ribom, a ako uzmemo u obzir da pojedini primerci teže i preko 30 kila onda ste svesni koliki značaj imaju kvalitetni štapovi i mašinice. Cena nekih štapova i mašinica iznosi i po nekoliko stotina evra.

Preporučujemo: Pijani šaran

pijani saran

  • 2 kg šarana u komadu, preporuka je da bude divlji šaran
  • belo vino
  • ulje
  • peršunov list
  • beli luk
  • so
  • malo maslinovog ulja

Priprema

      Očistiti šarana, dobro ga oprati hladnom vodom, pa ga zasecati po širini plitkim rezovima koji se posole i ispune seckanim belim lukom. Dobro podmazati đuveč, spustiti šarana i preliti ga uljem i belim vinom. Peći na umerenoj temperaturi uz povremeno prelivanje sokom u kom se peče. Kada se šaran ispeče, posuti ga sitno seckanim peršunom i preliti maslinovim uljem.

 

bata--pezo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *