Ribe Dunava – Kečiga

Kečiga je riba bez kostiju i sa veoma ukusnim mesom, a od njene ikre pravi se kavijar. Vreme kada je dozvoljen lov kečige je vremenski ograničen, kada se i najčešće može naći na meniju.

Dugonosa kečiga se od drugih riba iz porodice jesetri lako razlikuje po veličini i po izduženom nosu, dugačkim resastim brkovima, bočnim pločicama i dvodelnoj donjoj vilici. Umesto krljušti po telu ima koščate pločice raspoređene u pet redova.

      Dugonosa kečiga je jedini predstavnik jesetri – rod Acipenser – koji neprekidno živi u slatkoj vodi i koja ceo život provede samo u rekama. Njena staništa se nalaze na najdubljim mestima reke, obično na 18 do 20 cm od dna, a ponekad i na samom dnu.Hrani se vodenim organizmima sa dna. Odrasle ribe se hrane životinjama dna i ikrom drugih riba. Noću, prilaze obalama gde hvataju insekte koji padaju u vodu, a za to moraju da se okrenu na leđa, jer su im usta sa donje strane tela. U Srbiji obitava u rekama – Dunav, Sava, Tisa, i Velika Morava.

      Kečiga zimu preživljava u potpunom miru u većim dubinama donjih tokova reka. U toku proleća seli se uzvodno radi parenja. Od marta do juna, ženke polože od 11.000 do 140.000 jajašaca u peskovitom ili šljunkovitom dnu na dubini od 3 do 4 m. Nakon oplodnje ženke napuštaju gnezdo, dok mužjak ostaje, nastavljajući da se pari sa drugim ženkama. Nakon izleganja mladi se pod uticajem strujanja reke seli ka ušću, gde se hrani glavonošcima da bi se u zrelijim danima vraćali na mesta gde su se izlegli radi parenja.

Preporučujemo: Pečena kečiga

keciga 2

Potrebno je: 

  • 1,5 kg kečige
  • 200 g butera
  • 1 kg krompira
  • 3 limuna
  • pečene paprike
  • peršunov list
  • so

Priprema:

     Kečigu zamočiti u vrelu vodu, skinuti joj kožu, očistiti od iznutrice i odmah izvući žilu koja se nalazi duž kičme. Posoliti je, staviti u đuvečaru, preliti zagrejanim buterom i posuti sitno iseckanim peršunovim listom. Staviti u rernu i peći na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Pečenu kečigu staviti celu na zagrejanu činiju, preliti je sokom u kome se pekla pomešanim sa sokom od 2 limuna. Treći limun iseći na kolutove i dekorisati jelo.Služiti sa kuvanim krompirom, prelivenim buterom i posuti sitio iseckanim peršunovim listom i salatom od pečenih paprika.

Iskoristite priliku i probajte ovaj delikates na vreme, da ne bi čekali sledeću godinu…

bata--pezo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *