Ribe Dunava – Babuška – Vukovi sa Dunava

Babuška je preko dve decenije „slučajni partner“ većine ribolovaca na našim vodama.

     Babuške ima u svim većim rekama mirnijeg toka, gde je njena populacija, čini se, sve veća iz godine u godinu pa je u narodu poznata i kao riba korov. Svoj nadimak i svoju brojnost babuška duguje specifičnom načinu razmnožavanja, glavni način razmnožavanja je da oplođenu ikru podmeću drugim ribama tj. svoju ikru bacaju po drugim leglima i na taj način uništavaju čitave populacije riba.

babuška 2

       Na vodama u kojima ima dosta vodene vegetacije, babuške se uglavnom kreću i prebivaju u neposrednoj blizini rastinja. Ovo verovatno čine iz dva razloga. Prvo, vodeno rastinje predstavlja prirodni zaklon od raznih neprijatelja, a takođe isti ambijent je bogat prirodnom hranom babuške. Na vodama gde nema u izobilju vodene vegetacije, babušku treba tražiti što dalje od obale, što je najčešće slučaj na većim jezerima. 

Prosečna lovna težina babuške kreće se oko 1g, mada su sve brojnije vode u kojima plivaju babuške teže do 3 kilograma. Zanimljiva informacija je da kada se poveća populacija, retko se može naći odrasla jedinka koja teži više od 400 g.

babuška

Za mesto nastajanja babuške kao vrste, se pretpostavlja da je u pitanju daleki istok. Smatra se da su ljudi tamo razvili ovu vrstu ribe i od nje kasnije napravili akvarijumsku “Zlatnu ribicu”

Karakteristike:

-Njen izgled karakterišu maslinastozelena leđa i srebrnosivi bokovi i trbuh.  

– Leđno peraje je sa šiljatim krajevima usmereno na dole prateći liniju tela.

.

Preporučujemo:           Babuška na alaski način

babuska

Potrebno je:

  • 8 babuški
  • 1 limun
  • 3 čena belog luka
  • po ukusu so i biber

Prilog:

  • 3 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 1/2 crvenog luka
  • po ukusu peršunovog lista
  • po ukusu belog luka u prahu
  • po ukusu soli, bibera i kima

Priprema:

    Babuške oprati, očistiti ih od krljušti i izvaditi utrobu. Dobro ih isprati i prosusiti. Ribe natrljati solju, biberom i polovinama belog luka i preliti limunovim sokom. Ostaviti ih da ostoje. Za to vreme, usitniti šargarepu, obe vrste luka i peršun pa pržiti na komadiću maslaca i nekoliko kašika ulja. Pržiti dok povrće ne omekša. Začinti solju i biberom, a pred sam kraj dodati nekoliko zrna kima. Ribe pržiti na vrelom ulju tako da poprime zlatnu, hrskavu koricu.

 

Prijatno 🙂

bata--pezo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *