Категорије
NOVI SAD VESTI

19.Kupusijada održana u Futogu

Ovogodišnja 19. „Kupusijada“, na kojoj su se okupili mnogobrojni poljoprivredni proizvođači i izlagači, svečano je otvorena juče 3. novembra u Kulturnom centru „Mladost“ u Futogu

Pored proizvođača futoškog kupusa, priliku da predstave svoje domaće proizvode imali su i ostali proizvođači, a sve u cilju predstavljanja privrednih potencijala Futoga.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je istakao značaj ove manifestacije, koja promoviše futoški kupus kao brend Srbije.

On je istakao da zaštićena oznaka geografskog porekla zapravo predstavlja komparativnu prednost naših proizvoda na tržištu i to je pravi put ka boljem pozicioniranju domaćih proizvoda.

„Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdvaja sredstva za finansiranje troškova za sertifikaciju, za označavanje geografskog porekla. Drago mi je što smo uspeli to da organizujemo sa Gradom Novim Sadom, prošle godine, kada je bila u pitanju begečka šargarepa i ovo jeste, zapravo, prilika da pozovemo sve poljoprivrednike da se udružuju, da označe geografsko poreklo i da na taj način zauzmu bolje pozicije na tržištu“, naglasio je Radojević, ukazavši na važnost standardizacije proizvodnje.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo, što danas imamo 12 sertifikovanih brendova.

„Mi ćemo se truditi da sledeće godine usvojimo jedan poseban zakon, koji će nam omogućiti da i u Evropskoj uniji bude zaštićen futoški kiseli kupus. Onako kako se štiti praška šunka, tako i mi treba da zaštitimo naš kupus, jer to je naša obaveza prema svim ljudima koji ovde žive i rade“, rekao je Nedimović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da i najrazvijenije ekonomske zemlje neguju slične manifestacije i ističu kao nešto najbolje i što, na kraju, može i te kako da se komercijalno isplati.

„Kupusijada“ u Futogu, jedinstvena manifestacija u Srbiji po tematici kojoj je posvećena, mestu svoga redovnog održavanja i bogatstvu mogućnosti koju pruža autohtona sorta kupusa kakva se uzgaja i prerađuje isključivo u Futogu, nastavlja se i sutra uz bogat program, koji su organizatori pripremili za posetioce, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

izvor: tronews

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *