Rešite se ožiljaka, pamtite samo lepe uspomene

     Ponešto u našim životima zaista vredno je pamćenja. Zbog toga, oko nas često su prisutne fotografije koje nas podsećaju na najlepše uspomene, sto prepun raznih sitnica koje u sebi čuvaju svakojake tajne. Pa pogledajte samo svoj frižider i različite magnete koji su tu da vam izmame osmeh ili da se prisetite različitih zemalja, gradova. Sa druge strane, tu je ono što želimo da zaboravimo. Ožiljke na duši leče vreme i iskreni prijatelji, poneka šolja kafe ili omiljeno parče torte, a za sve ostale, tu su terapije nakon kojih ožiljci na koži nestaju.

     Oblik i dubina ožiljaka, odnosno promena na koži nastale nakon povreda, operacija, vakcinacija, opekotina, zavise od reaktivne sposobnosti našeg organizma da sanira nekakvo oštećenje na koži. U zavisnosti od veličine, boje, tvrdoće, vreme saniranja ožiljaka varira i može trajati i po nekoliko meseci, pa sve do godinu dana. Ipak, najbolje je što pre početi sa tretmanima uklanjanja ožiljaka, odnosno čim se završi proces zarastanja rana. Tako je lečenje najučinkovitije.

      Ono što je bitno naglasiti je da su upornost i strpljenje elementi koji su vam potrebni kako bi proces u potpunosti bio okončan. Prve promene na ožiljcima neće biti vidljive odmah na početku primene terapija. Takođe, morate se pridržavati saveta i ne smete dozvoliti da zapostavite sebe ukoliko zaista želite da sanirate oštećenje na koži.

          Postoji nekoliko vrsta ožiljaka, pa u zavisnosti od toga kako su nastali, preporučuju se određene terapije. Ipak, kod svih ožiljaka može se primeniti lokalna terapija koja podrazumeva primenu krema ili gelova. Oni našu kožu čine mekšom, ali je u isto vreme ishranjuju čime sprečavaju da ožiljak postane tvrd. Mi koristimo i terapije različitim vrstama lasera kojima se leče, na primer ožiljci nastali usled neadekvatnog saniranja akni, kod svežih strija, ali i kod onih ožiljaka koji su najotporniji na terapije, takozvanih keloida. To su ustvari crveni, tvrdi čvorići koji mogu biti izuzetno bolni. Oni mogu nastati tri do četiri meseca nakon povrede, ali i spontano ili nakon postojeće upale kože. Za ovakve ožiljke postoji još jedna vrsta terapije. Ona se sastoji od ubrizgavanja lekovitih supstanci u ožiljak, jednom mesečno, čime se zaustavlja dalji rast čvorića. Postoje ožiljci koji su ispupčeni, sa naglašenim ivicama, te se za njih preporučuje terapija radiotalasima koja stanjuje te ožiljke.

Poklonite svojoj koži tretman koji će joj pomoći da se oporavi, da se regeneriše.

NADA DIVA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *