Prženice

Prženice (u Banatu kvašenice, u Bačkoj pofezne, moča ili bundaš kenjer, na jugu Srbije ribanjke, u Sremu i Bačkoj zavijače, u Mačvi rutavci) su popularno jelo od hleba i jaja. Najčešće se služi za doručak. Poznato je pod različitim nazivima u mnogim zemljama širom sveta. U Engleskoj prženice su poznate pod imenom eggy bread, u Španiji torrijas, u Francuskoj se javlja pain perdu, a u Americi French toast.

U zemljama Evrope prženice se najčešće prave od starog hleba, jaja, malo mleka i soli. Zavisno od ukusa mogu se služiti slatke, sa šećerom ili džemom ili slane, sa sirom, pavlakom

Poreklo recepta nije poznato, mada se određena verzija pojavljuje u rimskom kuvaru iz IV veka koji se često pripisuje Apicijusu. Tu se zapravo kaže da se bajat hleb potopi u mleko i proprži da bi se rešio problem bajatog ukusa. Još jedna varijacija se pojavljuje u Srednjem veku pod nazivom Pan Dulcis. Tu se hleb potopi u mleko, proprži u ulju, uvalja u med i posluži. Slične varijante ovog jela se pojavljuju u raznim srednjovekovnim državama, od kojih je najbitnije pomenuti srednjovekovnu Hrvatsku gde se pominje pohani kruhšto je prvi pokazatelj da su se na ovim prostorima jele prženice.

RESTORAN KNIN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *