Prvi put kod zubara

Prvi odlazak kod zubara sa vašim mališanom. Meni lepa uspomena, češće ćete čuti začetak traume ili agonije neradih odlaska sa tim i loše održavanje oralne higijene. Kako zdravo pristupiti i stvoriti ispravan stav i predstavu detetu o stomatološkom pregledu i higijeni zuba uopšte.

Za početak nemojte dozvoliti da svoje frustracije prenesete na dete. Oni upijaju i osete i vaš strah i vaš loš stav i predstavu. Nemojte pred detetom pričati vaša loša ili bolna iskustva. Nemojte plašiti dete zubarom kako bi pralo zube. Nikako ne spominjite detetu reč “bol” ili “plašiti se”- pod tim mislim čak i “neće ništa da te boli ” i “nemoj se plašiti” , jel same reči bol i strah nagoveštavaju da će nešto loše da se desi.

Čitajte detetu priče u kojima se spominje odlazak zubaru. Dozvolite detetu da na pregled ponese svoju omiljenu igračku. Ukoliko ste imali lepog iskustva koja se tiču stomatologa u detinjstvu ispričajte to svom detetu. Obavezno nagradite mališana posle završenog pregleda. Učinite mu taj dan posebnim, zanimljivim i pamtim kako bi za onaj poseban “miris ordinacije” vezivalo šarene i divne uspomene dok razvlači svoj bisreno beli i zdrav osmeh u rupice na obrazu. Ko zna možda vaše dete od prve posete razvije posebnu ljubav prema ovoj lepoj i humanoj profesiji, možda odgajate budućeg stomatologa.

ziza popovic dent

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *