POČNITE SA UKLANJANJEM TAMNIH FLEKA JOŠ DANAS

Delovi kože koji su najčešće izloženi suncu, osetljivi su i njima bi trebalo posvetiti posebnu pažnju. Poznato je da naša koža tamni ukoliko je izlažemo suncu, jer se prilikom sunčanja pigment melanin podiže iz dubljih slojeva kože u površinske kako bi nas zaštitio od sunčanih zraka. Međutim, kada na određenim delovima tela dođe do prekomerne proizvodnje melanina, na koži se stvaraju tamne fleke. Proces njihovog nastajanja zove se hiperpigmentacija. Najčešće se javlja na delovima tela koji su bili izloženi suncu u vidu tamnih braon fleka u ravni kože. Na hiperpigmentaciju, pored izlaganja suncu, utiču i još neki faktori, kao što je genetika, hormonski uticaj, povreda, starosna dob.

Kod nas se sprovodi terapija hiperpigmentacije, pre koje se obavi klinički pregled kako bi lekar konstatovao o  kojoj vrsti pigmentacije se radi. Najčešće se laserom tretira nekoliko vrsta hiperpigmentacija. Među njima su najčešće sunčane fleke  koje se javljaju kod velike  većine sredovečnih i starijih osoba i to na koži koja je bila  hronično izložena suncu. Mogu se pojaviti na šakama, rukama, gornjem delu trupa i licu. NJihova boja varira od smeđe do crne, a oblik je najčešće okrugao ili ovalan. Laserom se leči i melazma koja je najčešće posledica kombinacije UV zraka i  ženskih polnih hormona, a  takođe može da se javi i u trudnoći.  Melazma je relativno česta, nju mogu da izazovu i   oralna kontracepcijska sredstva, kao i određeni lekovi. U kombinaciji sa Uv zracima melazme, odnosno hloazme su hiperpigmentacijena koži lica, najčešće lokalizovane bočnim stranama I nausnicama, obično nejasno ograničene od okoline kože I mrežastog oblika. Pege takođe spadaju u hiperpigmentaciju koje se javljaju u  prvih pet godine života na koži lica I nasednog su karaktera. Laserom je moguće lečiti i hiperpigmentaciju koja se javlja posle zapaljenskih procesa na koži.

Terapija hiperpigmentacija laserom podrazumeva otklanjanje tamne fleke, ali se u isto vreme postiže i efekat podmlađivanja. Jedan od lasera koji mi koristimo uspešno uklanja nakupljeni melanin u površinskim slojevima kože.

Ovi tretmani u potpunosti su bezbolni i ne stvaraju nelagodu. Takođe, nisu propraćeni neželjenim efektima, a koliko ćete puta morati ponoviti tretman, zavisi opet od problema. Ipak, praksa je pokazala da je potrebno od jednog do četiri tretmana u razmacima od po mesec dana.

NADA DIVA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *