Pepermint beli osmeh

     Atraktivna tema poslednjih godina je izbeljivanje zuba. U modi su tamni karmini, besprekoran ten a perfektan osmeh je uvek u modi. Beli pravilni zubi su odraz zdravlja i brige o sebi. Kao brža i naizgled jeftinija opcija dostupne su nam sad mnogobrojene varijacije pasta za izbeljivanje zuba –u navodnim profesionalnim setovima, sa preporukom stomatologa, u bombastičnim reklamama sa efektom blještave beline iza jarkih sentenca i scena.  Istina je da  paste koje se reklamiraju da izbeljuju zube, sadrže vrlo blagu koncentraciju karbamid peroksida. Njihov efekat je obrnuto srazmeran agresivnosti tih kampanja. Efekta ili nema ili je toliko diskretan da je beznačajan u odnosu na ono što se postiže u stomatološkoj ordinaciji

Ukoliko nas priroda nije obradovala svetlom nijansom zuba, postoji više rešenja oko kojih je bitno da se konsultujemo sa stomatologom.

Stomatolog će nam mnogo bolje od internet i nasumičnog ispitivanja poznanika i priča”rekla-kazala”, objasniti šta treba da znamo pre izbeljivanja  zuba, o izbeljivanju zuba i samoj proceduri kao i koje sve metode postoje te koje su najpogodnije  baš za vaš osmeh, naspram vaših želja.

Pre izbeljivanja treba da znate da se drugačije bele vitalni i ne vitalni zubi (ne vitalni zubi su oni kojima je izvađen živac te često imaju zagasitu prebojenost). Da se izbeljivanje ne radi ukoliko imate teži gingivitis ili paradentozu u naprednom stadijumu. Takođe, posebna pažnja ako imate krunice, navlake plombe  prednjih zuba  kako je teško uskladiti istu prebojenost , kao i priča o  zamena tamnih plomba.

Izbeljivanje se ne preporučuje maloletnim osobama, odnosno po pravilu mlađima od šesnaest- zbog stadijuma razvoja i sposobnosti ličnog odlučivanja, kao i trudnicama i dojiljama…pogađate zato što je u pitanju hemija.

Sam stomatolog će vam detaljno objasniti koje sve metode izbeljivanja postoje, koje palete boja i na koji način možete postići te šta je najpogodnije za vas. Ovde ću vam samo zagolicati maštu i reći da je u Evropi popularno nešto umerenije prirodno nijansiranje, dok su amerikanci ludi za neprirodnom “pepermint belom” ili kako oni kažu “toilet white”.

Mislim da bi najzanimljivije i najkonkretnije bilo objasniti u par reči samu procedure..onako “laički”

  Trik je, naravno, u hemiji. Ako se setite škole i jedinjenja vodonik peroksida ili karbamid peroksida, onda već dosta toga znate. Molekuli ovih jedinjenja su dovoljno mali da se „provuku“ kroz gleđ (spoljašnji omotač zuba) i neprimetno“ušunjaju“ u dentin- sledeći sloj, gde se raspadnu na vodu i kiseonik. Voda ispari, a kiseonik procesima oksidacije izbeljuje zube. Deluje jednostavno, ali ovom kratkom objašnjenju prethodila su dugogodišnja istraživanja naučnika velikih farmaceutskih i dentalnih kompanija.  Naravno, i voda i kiseonik su netoksični pa svaka dalja priča o tome da li je ovo bezopasna procedura jeste suvišno mada je sve češći trend za korišćenjem blažih koncentrcija u više seansi ako za to postoje uslovi i vreme.

Pacijenti se takođe često raspituju o beljenju zuba laserom, specijalnim svetlima i sl.  Istina je zapravo da laseri i svetla samo aktiviraju gore navedenu hemijsku supstancu, a sami ne učestvuju u procesu izbeljivanja i time doprinose da efekat procedure bude još jači.

Beljenje zuba se može obaviti u jednoj seansi sa jačim koncentracijama materijala, ili u više seansi sa umerenijim koncentracijama (10-20%).

ziza popovic dent

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *