nokti kao iz magazina

Sa prolepšanjem vremena nekako kao da više pažnje posvećujemo detaljima. Naša garderoba sada je lepršavija, a šarenilo materijala preplavilo je ulice. Ipak, uz svu tu garderobu i poletnost, najlepše pašu uredni i sređeni nokti. Takođe, nokti su odraz naše brige o zdravlju. Isto kao što vodimo računa o svojoj kosi i koži, moramo obratiti pažnju i na izgled i jačinu noktiju, kako na rukama tako i na nogama.

Poznato je da nedostatak određenih vitamina i proteina može da se oslika na nokatnoj ploči (bele tačkice ili neravnine, lomljenje noktiju). Ukoliko se loše hranite i ne unosite dovoljno vode u organizam, promene noktiju biće vidljive u obliku njihovog listanja. Pucanje noktiju i listanje svakako su neugodna pojava za koju će vam biti potrebno strpljenje kako biste je sanirali u potpunosti, a i ne izgledaju lepo.

Ipak, ono što je još neugodnije jeste gljivična infekcija noktiju koja ne mora nužno da zahvati sve nokte, ponekad može da se javi samo na jednom. Ali kako infekcija ima tendenciju širenja, može da zahvati i ostale nokte. Jedino rešenje je pravovremeno reagovanje i istrajnost, odnosno terapija će imati efekta jedino ako se do kraja sprovede.

Kada je nokat zahvatila gljivična infekcija, promene su vidljive golim okom. Menjaju se boja i struktura ploče, koja može postati zadeljala, bez sjaja, neravna ili trošna i lomljiva. Pre nego što bi se počelo sa lečenjem, mora se uraditi mikološki pregled kako bi se postavila ispravna dijagnoza. Ovaj pregled podrazumeva pregled strugotine nokta i kulture materijala.

Laserska terapija je novitet koji je nedavno počeo da se primenjuje u lečenju gljivične infekcije noktiju. Ono što ovakvu vrstu terapije postavlja ispred svih drugih, jesu dobri rezultati bez ikakvih neželjenih efekata. Početak terapije tiče se sprečavanja širenje infekcije, a to se postiše tako što se posebnim laserom zagreva nokatna ploča i okolna koža na prstu. Za potpuno izlečenje potrebne su od četiri do šest nedelja uz jednosedmični tretman koji je potpuno bezbolan. Nakon poslednjeg tretmana, preporučuju se kontrole na svaka dva meseca u narednih godinu dana. I za kraj, nakon redovnih kontrola, potreban je još jedan pregled, kao onaj pre postavljanja dijagnoze, kako biste bili u potpunosti sigurni da je infekcija izlečena.

Neka se vaše zdravlje ogleda i u vašim negovanim noktima.

 

NADA DIVA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *