Kafa, kafa, kafa

Već je nekoliko vekova kafa omiljen i svakodnevni napitak širom sveta, popijemo je ujutru, posle ručka, na kaficu idemo s prijateljima, kafica nam predstavlja vid društvenog života. Često se medjusobno pozivamo na kafu, pa makar pri tom mislili i na neki drugi oblik konzumacije jela ili pića.

Topli napitak od mlevenih prženih zrna kafe, omiljen i rasprostranjen u celom svetu. Pravi se od posebnih sitnih zrna smedje boje, koji rastu na posebnoj istoimenoj stabljici biljke u ekvatorijanim, toplijim delovima sveta.

Mozemo razlikovati dve osnovne vrste zrna, koji se razlikuju po razlicitim kriterijumima (veličina zrna, količina arome, cena).

Postoje dve vrste kafe – arabika i robusta. Arabika se koristi češće, jer je boljeg kvaliteta, a raste na sva četiri kontinenta, koja imaju tropsku klimu. Uzgaja se na visini od 2.000 metara, a na mestu gde ona raste, ne uspeva ništa drugo.

– Cvet kafe sličan je belom ljiljanu, sazreva tri meseca, od maja do avgusta, a tajna dobre kafe uglavnom, zavisi od toga koliko se ona pazljivo bere. Najbolje je ručno, jer se tako manje oštećuje. Pritom, najbitniji su miris i ukus, a ne veličina zrna. Jer, kad se samelje, kafa je kafa, nezavisno od veličine zrna. Miris i ukus kafe zavise od područja na kom je uzgojena, jer svako podneblje nosi svoj miris. U nekim područjima, poput Rija, čak se nazire ukus blata, pa i okeana!

3139-1248356966-Kafa-sipam

ALEKSANDAR

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *