KAD RIBLJA ČORBA ZAMIRIŠE

Svakome je potrebna razonoda. Jedan od čestih hobija u našim krajevima jeste ribolov, odnosno pecanje na rekama, jezerima, na kanalima u Vojvodini. Mnogi pecaroši kažu da je to jedan vid relaksacije, nekakva terapija koja je danas preko potrebna. Kada se osamite na obali reke, udobno se smestite, zabacite štap, vašem spokoju ne nazire se kraj. Gledajući odsjaj sunca na površini, blago talasanje vode, kao da vas opčini taj slatki mir i na vama je samo da se opustite i gledate u plovak i štap.

Ono što je još poznato u našim krajevima, jeste onaj slatki takmičarski duh i ono večito pitanje – gde se to u Vojvodini kuva najbolja riblja čorba. Vrhunski stručnjaci za ovaj specijalitet, oni koji čine komisije za ocenjivanje, različitog su mišljenja, a svako od njih izaziva one slatke, žustre rasprave. Tajne prilikom kuvanja kotlića mudro se ćute, a prenose se samo s generacije na generaciju. Ipak, najlepše čorbe u našem gradu služe se na čardama, onim slatkim restoranima na obali Dunava. Nekako je doživljaj jesti riblju čorbu u blizini vode, gde se komešaju miris čorbe i miris reke, gde vetar nanosi slatkastu aromu dok degustirate ljutkastu čorbu. A kada nađete restoran koji po vašem ukusu pravi ovaj specijalitet, nemojte ga menjati. Jer postoji razlog, ta mala gurmanska tajna, zbog koje vam se dopao baš ovaj restoran.

Ali možda i nije sve u samom jelu, možda je bitna i atmosfera koja upotpunjuje ugođaj. Sam raspored stolova, ljudi koji dolaze, enterijer i okruženje oko restorana. Sve to doprinosi da vaše misli odlutaju, da zaboravite na brige i da jednostavno uživate. Prepustite se malim čarima koje su skrivene u zelenoj oazi našeg grada. Čak i ako počnete da razmišljate o problemima na poslu, fakultetu, zvuci gitare i klavira tu su da ih odagnaju i preusmere. A miris i ukus riblje čorbe, da vas nateraju da se opustite i prepustite slatkim malim zadovoljstvima.

bata--pezo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *