Jestivo bilje – Krasuljak

Vi jednostavno volite cveće, u bašti u saksiji, čak i cvetnu dekoraciju na vašoj garderobi, postaljini, stolnjaku. Šta kažete na cveće u vašem tanjiru ???

Predstavljamo vam par super- ukusnih krasuljaka koje ne znate da li pre da pojedete, zbog obilja vitamina i minerala koje sadrže te blagodeti za vaš organizam i zdravlje ili postavitei negujete kao melem za oči u vašem okruženju zbog njihove izrazite lepote oblika lista i cveta.

KRASULJAK, bela rada, petrovac (Bellis perrenis, Compositae) – jestiva je i lekovita biljka. Male je hranljive vrednosti, u 100 g ima samo 35 kalorija. Koriste se mladi listovi, lopatičastog ili jajolikog oblika. Svi listovi se nalaze u prizemlju rozete. Mladi listovi sadrže belančevine, masti, ugljene hidrate (šećer), vitamin C i karotin, jabučnu, sirćetnu i oksalnu kiselinu, zatim saponin, tanin, smole, eterično ulje i gorke materije. Listovi se jedu sirovi ili prokuvani, najviše u proleće i početkom leta, ali i u jesen. Ukus im je kiselkast, malo gorak i lagano opor. Salata je ukusnija ako se ostavi začinjena da stoji 12 sata. Kombinuje se i sa salatom od krompira ili drugog divljeg povrća. Naročito su ukusni usitnjeni listovi izmešani sa mladim sirom. Listovi se mogu mešati sa ostalim varivima ili se stavljaju u supu. Ovaj livadski krasuljak ima jedan nerv, a šumski i jednogodišnji krasuljak imaju po tri nerva i isto su jestivi.

Lekovita svojstva: jača i podstiče varenje, deluje kao lek koji rastvara sluz, hladi, smiruje bolove i grčeve u želucu i crevima.

CVECARA DJURDJEVAK

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *