Jestivo bilje V

Predstavljamo vam par biljaka- ukusnih krasuljaka koje ne znate da li pre da pojedete, zbog obilja vitamina i minerala koje sadrže te blagodeti za vaš organizam i zdravlje ili postavitei negujete kao melem za oči u vašem okruženju zbog njihove izrazite lepote oblika lista i cveta.

ZOVA, bazga (Sambucus Nigra) –

koristi se bobičasti plod i cvet za pripremu zimnice. Bobičasti plod sadrži: belančevine, šećer, bogatstvo vitamina B1 (i skoro otkriven vitamin J), organske kiseline (jabučnu i limunsku), gorke materije, tanin, pektin, antocijan (biljne boje) i sluzi. Od bobica se priprema lekovita zimnica: sokovi, pekmez, marmelada i džem.Cvet-zove

Bobice zove treba obavezno termički obraditi (bez gorkih peteljki), jer upotreba svežih bobica ili nekuvanog soka, izaziva mučninu, povraćanje i proliv. Cvet sadrži: sambunogrozid, rutozid, šećer, holin, etarsko ulje, organske kiseline, ruzin kobalt, tanin, smole i mineralne sastojke.

Lekovita svojstva:

  • čisti želudac
  • bubrege i mokraćnu bešiku
  • uklanja nervozu srca
  • Kao večernji obrok olakšava san i otklanja nesanicu

Najčešći način primenjivanja zove u našim krajevima je sok od zove. 

Recept za sirup od zove:

  • 2kg                kristal šećera
  • 5l                    vode
  • 2-3 kom     limuntusa
  • 40 kom      cvetova zove

Uputstvo za pripremu:

Zovu beremo obavezno minimum 5 dana nakon poslednje kise da bi bila puna polena.Bez mnogo treskanja cvetove beremo bez listova i odlazemo u kesu .  Šećer zajedno sa limuntusom otopimo na šporetu sa oko dve litre vode. Kada se šećer potpuno otopio sud skidamo sa vatre i dodajemo mu oko litar hladne vode da mešavina ne bi bila prevruća i sve prelivamo preko unapred pripremljenih cvetova. Cetove promešamo i dodamo još dve litre vode sud potom zatvorimo i ostavimo na mračnom mestu da odstoj 24 h. Pre ceđenja ručno vadimo cvetove cedeći iz njih svu tečnost. Sirup potom odlažemo u plastične flaše i skladištimo u zamrzivač. Nakon odmrzavanja sirup se uz držanje u frižideru može koristiti oko 7 dana s tim da kad sok od zove počne da reži i dalje može da se pije i jako je ukusan sa svojim specifičnom gaziranošću.

 

CVECARA DJURDJEVAK

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *