Jestivo bilje IV

Predstavljamo vam par biljaka- ukusnih krasuljaka koje ne znate da li pre da pojedete, zbog obilja vitamina i minerala koje sadrže te blagodeti za vaš organizam i zdravlje ili postavitei negujete kao melem za oči u vašem okruženju zbog njihove izrazite lepote oblika lista i cveta.

TIMIJAN (Thymus vulgaris)- je višegodišnja  žbunasta biljka visine do 30 cm, poreklom sa Mediterana.

Najveću upotrebu ima u kulinarstvu i u aromaterapiji.  Osuseni timijan ima čak do 3 puta jači ukus od svežeg, sveže mlade stabljike se koriste seckane dok se drvenasti delovi biljke melju. Zbog svoje intenzivne arome koristi se kao glavni sastojak u marinadama a sirokom spektru upotrebe u kulinarstvu nema kraja.

Koristi se u pripremi salata, supa, pašteta, ribe a dodaje se gulašima i paprikašima jer neutrališe jako masno meso pa čak i osobe koje imaju problema sa probavom masnih jela takođe mogu da uživaju u harmoniji ukusa koje ova jela pružaju.

Najpoznatije vrste:

  • obični timijan (Thymus vulgaris)
  •  majčina dušica(Thymus serpyllum)
  • jarmasti timijan (Thymus zygis)
  • španski timijan(Thymus mastichina)
  • timijan borneol (Thymus saturoides).

 

Lekovitih svojstava ima mnogo a mi ćemo Vam danas navesti samo nekoliko.

Od davnina se koristi za lečenje:thyme

  • anemije
  • groznice
  •  mamurluka
  • svih vrsta grčeva
  • Čisti pluća
  • kašlja
  • bronhitisa
  • astme
  • uzrujanosti
  • glavobolje
  • nesanice, noćnih mora
  • ublaćava menstrualne bolove
  • probavnih problema 

Možete ga naći u svakoj malo bolje opremljenoj cvećari kao i u velikim marketima. Kako potiče sa mediterana, gde je rastao na nepristupačnim mestima na stenama Timijan je veoma lak za održavanje ali mu je potrebno dosta sunca pa je najbolje mesto za njega negde blizu prozora.

CVECARA DJURDJEVAK

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *