Jestivo bilje III – Paprat

Predstavljamo vam par biljaka- ukusnih krasuljaka koje ne znate da li pre da pojedete, zbog obilja vitamina i
minerala koje sadrže te blagodeti za vaš organizam i zdravlje ili postavitei negujete kao melem za oči u vašem
okruženju zbog njihove izrazite lepote oblika lista i cveta.

PAPRAT, bujad, orlova paprat (Pteridium aquilinum) –

višegodišnja je paprat koja raste ORLOVA PAPRATu velikim kolonijama.Za jelo se koriste samo mladi izdanci, dok su savijeni poput puža i ne viši od dvadeset centimetara. Oni sadrže visok procenat skroba. Biljka je visoka 50150 cm i ima listove trouglastog oblika, koji su dvostruko ili trostruko podeljeni.

Lekovita svojstva:

  • ublažava probavne smetnje
  • rešava organizam crevnih parazita
  • ublažuje reumatske bolove
  • ublažava otečenost žlezda…

Kod životinja paprat se koristi pri suzbijanju zarazne metiljavosti, dobri uspesi se postižu ekstraktom korena paprati.

CVECARA DJURDJEVAK

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *