Gibanica- ta slana poslatica

Da li je gibanica predjelo, glavno jelo, prilog? Jede li se za doručak, ručak ili večeru? U Srbiji je odgovor na sva ova pitanja potvrdan. Srbi gibanicu mogu jesti uvek!

Pita sa sirom, čiji se sastojci i količina određuju po želji, gibanica je znak prepoznavanja ovih prostora i nezaobilazna kulinarska ponuda Srbije.

Ako se za neko jelo može reći da ga nigde, osim u Srbiji nema, onda je to gibanica – pita koja svoje srodnike ima širom regiona, ali se baš ovakva može jesti samo u Srbiji. Ukus joj je u skladu sa jednom srpskom izrekom – prste da poližeš! Gibanica je vrsta pite koja se pravi isključivo sa sirom. Ipak, nije u pitanju tek bilo koji sir! Sir “sa pijace, seljački” koji tradicionalno ide u ovo jelo, takođe je specifičnost ovih prostora.

Reč je, po pravilu, o kravljem siru veoma specifičnog ukusa koji je često nepoznat ljudima koji žive van Balkanskog poluostrva i koji je i sam specijalitet koji morate probati. Dakle, prava gibanica se pravi sa ovim “domaćim” sirom, korama koje su malo deblje od kora za pitu, jajima, vodom i uljem

RESTORAN KNIN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *