Категорије
NOVI SAD VESTI

20. rođendan Novosadskog džez festivala

Novosadski džez festival ,ove godine je proslavio svoj  20. rođendan i pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicima AP Vojvodine, svečano je otvoren 15. novembra  na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta. Festival je trajao od 15. do 17. novembra.

Prvo veče festivala obeležili su The Steve Wilson & Wilsonian’s Grain, dinamičan i savremen ansambl Stiva Vilsona. Njihov repertoar predstavlja Vilsonove autorske kompozicije i aranžmane, kao i kompozicije članova benda. Ovaj ansambl karakterističan je po tome što ga čine četvoro potpuno različitih individua koje se odlično uklapaju.

Prvo veče festivala zatvorila je Julia Siedl Trio. U svojim komadima prolaze kroz najrazličitija emocionalna stanja, intenzitete i zvučna okruženja. Julia Siedl i muzičari koji sviraju s njom u jednom trenutku zvuče mirno, u drugom se posvećuju intimnom i blagom karakteru zvuka, pre nego što u sledećem trenutku iz njih razigrano izbijaju južnoamerički ritmovi.

Drugo veče Novosadskog džez festivala otvorio je mladi izraelski trio „Shalosh“, bend koji se ponaša kao rock bend ili, recimo, rock bend koji svira jazz. U formu klasičnog akustičnog džez trija (klavir, kontrabas, bubnjevi) umešali su i elektroniku, a slušaocima su priredili i pravu rok svirku. Članovi benda su pijanista Gadi Stern, bubnjar Matan Assayag i basista David Michaeli.   Ovaj bend je, pored spoja različitih žanrova, rok, klasične, elektronske, pa I narodne muzike, specifičan I po tome što njihov bend nema lidera. Oni se vode konceptom da muzika mnogo fleksibilnija kad nema glavne osobe, jer ne postoji vizija one jedne osobe koju ostali članovi pokušavaju da ispune, već svako od njih mora da promeni svoje viđenje u skladu sa mišljenjem druge dvojice.

Nakon njih na scenu su izašli The Jeff „Tain“ Watts Quartet.

Veče su zatvorili The Berklee Global Jazz Institute Ambassadors sa Markom Pignatarom. Ovaj nastup bio je specifičan po kraćim improvizacijama, kao i posebnoj gošći koja se pridružila na sceni. U pitanju je Milena Jančurić, flautistkinja iz Novog Sada koja je studirala na Berkliju. Mladi, talentovani ljudi sa različitih delova sveta, studiraju na jednom mestu, a Novosađani su bili ti koju si imali priliku da ih slušaju

Poslednje veče festivala Vatromet oduševljenja izazvali su džez muzičari okupljeni oko tri big benda iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, koji su prvi put nakon 28 godina svirali zajedno specijalno za ovaj festival. Iz publike su ih bodrili veterani džeza: Vojislav Bubiša Simić, Jovan Adamov, Zolika Hegediš, Bora Višnjički… Svaki od tri sastava svirao je po 15, po tri kompozicije naizmenično, a potom su zasvirali svi zajedno pod upravom austrijskog dirigenta Zigfrida Figla.

Zajednički nastup ova tri orkestra, novosadska publika ispratila je burnim aplauzima u nadi da neće dugo čekati na njihovo novo okupljanje.

Njujorški tenor saksofonista i kompozitor Šejmusa Blejka (Seamus Blake), kao što je pomenuto, imao je tu čast da zatvori ovogodišnji Novosadski jazz festival. Njegova muzika je poznata po prefinjenosti, odvažnim improvizacijama i „čistom šepurenju“.

Tokom prethodna tri dana publika je mogla da čuje deset ansambala sa svetske i domaće džez scene u Srpskom narodnom pozorištu. Bio je to skup muzičara čiji se nastupi verovatno gledaju samo jednom u životu, na ovim prostorima.

izvor: tronews

2 одговора на „20. rođendan Novosadskog džez festivala“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *