Dirka što srce dirka

Da li ste znali da prvi tragovi postojanja tambure kao zabavljačkog instrumenta vode čak iz Mesopotamije i  drevnog Egipta.  Tambura ima ozbiljnu istoriju i energiju koja opija prošlošću, vekovima…a baš smo se pitali u čemu je tajna tih čarobnih žica. Dakle i moćne  stare civilizacije su se zabavljale uz zvuk tambure, možda u tome leži njihova dugovečnost, impresivna zaostavština i moć.

Oblik tambure koja nas danas ,,dirkama u srce dira” datira od žičanog instrumenta poznatog u kulturi Mesopotamije. Potom je možemo, vrlo sličnu današnjoj tamburi uočiti na sačuvanim likovnim spomenicima  iz Tebe, drevnog Egipta. No, prvi zvanični spisi o opojnoj moći tambure i samoj muzičkoj vrednosti instrumenta datiraju iz Bosne, iz  davne 1551.godine.zateftereni u putopisu N.Nikolaja, pratioca Francuskog konzula u Turskoj.

Pogađate, na naše prostore tambura stiže iz moćnog Osmanlijskog carstva, te je u početku zvanični tradicionalni instrument muslimanske populacije uglavnom u Bosni. Dolaskom Šokaca u našu ravnu Vojvodinu stiže tambura. Sa još jedne strane stiže tamburica, u sličnom obliku, do Sente-  iz Madjarske, gde vatrena “mala bečka gitara”- po čijem je uzoru modifikovan oblik, postaje ” Vojvođanski štim”. Vojvodina je zavolela tamburu i tambura ravnicu te se prepliću i vole kroz stihove pesama koje maze naše uši i osećanja.

maxresdefault (1)

RESTORAN-PASHA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *