Put ćufte od Kine do Srbije

Ćufte se prvi put pominju u kineskoj istoriji za vreme dinastije Qin oko 221 godine pre Hrista.

Pravljene su u provinciji Šandong na istoku Kine od sastojaka koji su bili pristupačni populaciji. Rimski kuvar „Apicius“ sadržao je veliki broj recepata različitih načina priprema ćufti. Rani recepti Arapske kuhinje opisuju jelo od jagnjetine tačnije narandžaste loptice od mlevenog mesa jagnjetine sa glazurom od jaja i posute šafranom. Ovaj način pripreme donet je u Evropu a kasnijim tokom stigao je i do Amerike. Tradicionalni recept koji svi znamo do nas je stigao zahvaljujući Turcima.

Postoje velike razlike u receptima u zavisnosti od podneblja i religije naroda koji ga sprema, ali osnovni princip pripreme je ostao isti kao i pre 2 000 godina. Pa tako ćufte možemo jesti kuvane, pečene, uz testeninu ili pire krompir. Vrste sosova koji se prave za ćufte variraju od podneblja do podneblja, u Srbiji najpoznatiji je paradajz sos dok se uz ćufte servira i sos od mirodjije, pečuraka ali i sos od kupusa.

U grčkoj kuhinji, limun je primarni izvor aromatizovanja,  psebno za jela sa mesom i ribom.

Ćufte se služi kao glavno jelo za večeru.

Preporučujemo: Ćufte u sosu od limuna            

   

cuftice

Potrebne namirnice:

  • 480 g mlevene govedine
  • ¼ šolje crnog luka, fino iseckanog
  • 1 puna velika kašika pirinča, nekuvanog
  • 1 puna velika kašika peršuna, seckanog
  •  1 mala kašika soli
  • ¼ male kašike bibera
  •  Hladna voda, po potrebi
  •  3 šolje goveđeg bujona
  •  1 velika kašika maslinovog ulja
  • 2 jajeta

Priprema:

U posudu stavite govedinu, luk, pirinač, so, biber i ¼ šolje vode i umesite smesu. Oblikujte smesu u loptice odokativno da budu 6 cm i ostaviti po strani. Bujon i maslinovo ulje stavite na šporet da provri u velikom loncu, kada proključa skinite sa šporeta i spuštajte ćufte jednu po jednu u ključalu smešu. Vratiti da ključa na laganoj vatri , pokriveno 30 minuta.  Dok čekate, ulupajte jaja sa 2 velike kašike hladne vode na pari, iznad vruće vode, dok smesa ne postane pahuljasta. Polako sipajte ¼ šolje vrućeg bujona iz lonca preko jaja, stalno mutite i dodajte ostatak smeše. Kada se malo ukuva dodajte sok od limuna i mešajte dok se sos ne zgusne. Začinite po ukusu.

Sipajte sos preko ćufti pospite peršunom. Uz ovo jelo kao prilog preporučujemo da poslužite kuvani pirinač.

Prijatno.

drevna

*Savet: Mleveno meso koje koristimo za pripremu sarmi, ćufti, punjenih paprika i sl. najbolje je pomešati sa začinima veče pre pripreme jela i ostaviti ga u frižider, jer u tom vremenskom roku meso u sebe upije  arome začina i kao rezultat dobijamo puniji ukus jela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *