Ćevapi ili ćevapčići pitanje je sad

Ćevapčići ili ćevapi su jelo napravljeno od mlevenog mesa, oblikovano u duže ili kraće valjčiće i ispečeno na roštilju.

      Ćevape možete jesti u svim krajevima Balkana, a posebno na prostoru bivše Jugoslavije u kojima su vladali Turci. Vrste mesa se razlikuju od mesta do mesta, samim tim se recept razlikuje od majstora do majstora a pravi majstor retko će Vam otkriti šta to njegove ćevape čini drugačijim i specifičnim.

      U Srbiji tradicionalno se serviraju uz luk, kajmak I ljutu mlevenu paprika ali možete po želji dodati I druge priloge, dok se u predelima Bosne I Hrvatske serviraju samo uz luk u lepinji koja svoju fantastičnu aromu dobija zahvaljujući supi od goveđe kosti u koju je umočena pre stavljanja na roštilj.

Jedan od recepata u upotrebi se sastoji od tri vrste mesa, svinjećeg, junećeg i jagnjećeg.

      Tradicionalno, najbolji ćevapi u Srbiji prodaju se u Leskovcu I Novom Pazaru, dok su u Sarajevu po dugogodišnjoj tradiciji I glasanju sa celog Balkana definitivno ćevapi bez konkurencije.

      Najranija verzija ćevapa se pominje u Staroj Grčkoj, u 8. veku p.n.e. Jelo od mesa u obliku „obeliska“ se pominje u Homerovoj Ilijadi, Odiseji, kao i u delima Aristofana, Ksenofonta i Aristotela.

      Ćevapi su u Beogradu prvi put služeni šezdesetih godina devetnaestog veka u kafani „Kod Tanaska Rajića“ koja je bila na Velikoj Pijaci (današnji Studentski trg). Vlasnik kafane, gazda Živko za koga se pretpostavlja da je poreklom iz leskovačkog kraja, se prema Nušićevim rečima, toliko obogatio da je od zarade sazidao crkvu u rodnom kraju.

      U Novom Sadu ima veliki broj mesta gde možete jesti od leskovačkih do sarajevskih ćevapa, možemo reći da je Novi Sad mesto gde možete isprobati sve tradicionalne recepte ćevapa, pa sami odlučite kome ste priklonjeni, meni lično, najbojli su Sarajevski ćevapi ali o ukusima ne vredi diskutovati 🙂 

A koji su Vama najdraži? ostavite komentar ispod…

SARAJEVSKI CEVAP KOD DAKCA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *